Biden’dan gider ayak Güney Kıbrıs için skandal karar

20 Ocak’ta görevi ikinci kez seçilen Donald Trump’a teslim edecek ABD Başkanı Joe Biden’ın yayımladığı direktifle, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) ülkeden askeri teçhizat alımına olanak tanındı.

Skandal karara ilişkin Beyaz Saray’dan açıklama gelirken Biden’ın gider ayak aldığı kararı 1961 tarihli Dış Yardım Yasası’na dayandırdığı açıklandı.

BİDEN’DAN GİDER AYAK GÜNEY KIBRIS İÇİN SKANDAL KARAR

Beyaz Saray’ın açıklamasında, “(GKRY’ye) Savunma malzemeleri ve hizmetleri sağlanması, ABD’nin güvenliğini güçlendirecek ve dünya barışını destekleyecek.” ifadesi kullanıldı.

ABD’nin GKRY’ye akredite Lefkoşa Büyükelçisi Julie Davis Fisher, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, direktifin, taraflar arasındaki ilişkileri “derinleştirecek” bir adım olduğunu belirtti.

Öte yandan AP’nin haberine göre, bu hamle, Doğu Akdeniz’de istikrarı teşvik ettiği iddiasıyla taraflar arasında memnuniyetle karşılandı. Rum Yönetimi açısından bu gelişme, ABD’nin 2020 yılına kadar uyguladığı silah ambargosunu kaldırmasından sonra önemli bir adım olarak görülüyor.

DÜŞÜK MALİYETLE ABD YAPIMI SİLAHLAR ALACAK

Biden, yürütme emrinde “savunma ekipmanlarının ve savunma hizmetlerinin sağlanmasının” ABD’nin güvenliğini güçlendireceğini ve dünya barışını teşvik edeceğini söyledi.

Son yıllarda, özellikle 2023’te Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in seçilmesinin ardından ilişkiler dikkat çeken bir şekilde değişti. Hristodulidis, GKRY’nin Batı yanlısı duruşunu ve ABD ile savunma bağlarını genişletme taahhüdünü vurguladı. Hristodulidis geçen ay yaptığı açıklamada, NATO’ya katılabileceğini söyledi. Ayrıca, yerel kolluk kuvvetlerini mali suçları önleme konusunda eğitim için FBI ve ABD Adalet Bakanlığı yetkililerini davet etti.

Biden’ın kararı, GKRY’nin ABD hükümetiyle doğrudan anlaşarak özel şirketler yerine daha düşük maliyetle ABD yapımı silahlar satın almasını sağlayabilir.

ABD eyaletlerinden Vermont’un gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık dörtte üçü kadar bir GSYİH’ye sahip olan ülke, aynı zamanda ABD’nin fazla askeri ekipmanından da yararlanabilecek. Onlarca yıl boyunca ABD silah piyasasına erişimi kapalı olan ülkede, silah alımı için Rusya da dahil olmak üzere diğer ülkelere yöneldi.

Mevcut stokları arasında Sovyet dönemine ait T80 ana muharebe tankları ve TOR-M1 uçaksavar füze sistemleri bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir