Bir kere yemek bile yeter! Hastalık yüzü görmeyen ikili: Etkisi ilaçla yarışıyor

Günümüz modern dünyasında kalp sağlığı, herkesin öncelikli olarak dikkat etmesi gereken bir konu haline gelmiş durumda. Ancak birçoğumuz, kalp sağlığına faydalı, doğru besinler hakkında yeterli bilgi sahibi olmamakla birlikte, daha çok zararlı besinlere yöneliyoruz. Oysa bazı besinler, adeta kalbinizin doğal muhafızı, koruyucusu gibidir. Mesela, soğan ve sarımsak bu besinlerden sadece ikisidir. Her iki besin de güçlü antioksidan özellikleri ile kalp sağlığını korurken, ikinci beyin kabul edilen bağırsaklarımızdaki, faydalı bakterileri besleyerek sindirim sistemimizi de desteklemiş olur.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜP, KALP KRİZİNİ RİSKİNİ ÖNLÜYOR

Soğan ve sarımsak, mutfaklarımızda neredeyse her gün kullandığımız, ancak sağlık üzerindeki derin etkilerini pek de göz önünde bulundurmadığımız, hatta bazen yoğun kokularından dolayı tercih dahi etmediğimiz besinlerdir. Ancak bu iki mucizevi gıda, tariflere yalnızca lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda kalp sağlığını desteklemek, kan basıncını dengelemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi bir dizi fayda sunar.

BAĞIRSAK SAĞLIĞINA YARARLI

Soğan ve sarımsak, bağırsak sağlığı için de adeta doğal bir antibiyotiktirler. Sarımsam tam bir kükürt deposu olmasından dolayı, vücuttaki zararlı mikropları ortadan kaldırırken, aynı zamanda bağırsaklardaki yararlı bakterilerin gelişimini de desteklemiş olur. Haliyle sindirim sistemini de güçlendirmiş olur. Soğan ise, içerdiği yüksek orandaki inülin bileşeniyle prebiyotik bir etki gösterir. İnülin, bağırsaklardaki sağlıklı florayı besler ve probiyotiklerin büyümesi için gereken ortamı sağlamış olur.

ŞİŞKİNLİK VE GAZ PROBLEMLERİNE SON

Prebiyotikler, bağırsak florasında yaşayan yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayan bileşiklerdir. Soğan ve sarımsak da prebiyotik özellik sergileyerek, bağırsaklardaki yararlı mikroorganizmaların sayısını artırır. Bu önemli mikroorganizmalar, sindirim sürecini iyileştirerek, bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Düzenli olarak sarımsak ve soğan tüketmek, şişkinlik ve gaz gibi rahatsızlıkları da önlemeye yardımcı olur.

ANTİBAKTERİYEL VE ANTİİNFLAMATUAR ETKİLER

Sarımsak ve soğan, sahip oldukları antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklerle, vücudumuzun çeşitli enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olur. Sarımsakta bulunan allisin maddesi, güçlü bir antibakteriyel etki gösterir ve vücuttaki zararlı bakterilere karşı savaşır. Soğan ise, iltihaplanmayı azaltan bileşenler içerir. Bu besinler, vücudu enfeksiyonlardan koruyarak, bağışıklık sistemini güçlendirir.

KANSERLE MÜCADELEDE SOĞAN VE SARIMSAK

Özellikle son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, soğan ve sarımsağın kanserle mücadelede önemli bir rol oynadığını daha çok gözler önüne sermiştir. Sarımsakta bulunan allicin maddesinin, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyerek vücutta zararlı serbest radikallerin birikmesini önlediği biliniyor. Soğan ise, içerdiği çeşitli güçlü flavonoidler sayesinde kansere karşı koruyucu bir etki gösteriyor. Özellikle mide ve kolon kanseri gibi yaygın kanser türlerine karşı etkili olduğu düşünülüyor.

SOĞAN VE SARIMSAKLA ZENGİNLEŞTİR YEMEKLERİNİ

Soğan ve sarımsak, sadece yemeklere sadece lezzet, aromatik bir tat katmakla kalmaz, o yemeğin daha faydalı, sağlıklı bir hale gelmesine de yardımcı olur. Bu besinlerin faydalarından daha çok yararlanmak için onları çorbalara, salatalara veya ana yemeklere katabilirsiniz. İsterseniz çiğ olarak da tüketebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir