Tarım ve Orman Bakanlığı, yönetmeliğin yayınlandığı tarihten itibaren 3 ay içinde uyum sağlanacağını belirtmişti. Yayım tarihinden önce yürürlükte olan hükümlere uygun olarak üretilmiş gıdalar ise “raf ömrü boyunca piyasada bulunabilir” denilmişti.
Avrupa’dan gıda bildirimleri gelmeye devam ediyor. Avrupa Komisyonu’nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF’ye göre, Almanya, Türkiye’den gelen çekirdeksiz kuru üzümlerde sülfür dioksit tespit etti. Bu bilgi, ürünün ‘içindekiler’ kısmında yazması zorunlu olmasına rağmen belirtilmemiş.
‘BU NUMUNE SAĞLIĞA ZARARLI OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞTİR’
Alman yetkililer, “Bu durum alerjileri veya intoleransları tetikleyebilir. Belirlenen toplam kükürtlü asit içeriğine dayanarak ve kükürt dioksit ile sülfitlerin zorunlu etiketlemede eksik olduğu göz önünde bulundurularak, bu numune sağlığa zararlı olarak değerlendirilmiştir.” notunu düştü.
Analiz sonuçlarına göre sülfür dioksit oranları şöyle: Birinci paket 547 ± 56, ikinci paket 601 ± 62, üçüncü paket 598 ± 62 mg/kg – ppm.
Bakanlığın sayfasında etiketlemenin nasıl yapılacağı şöyle anlatılıyor: “Kükürt dioksit-sülfitler 10 mg/kg veya 10 mg/L’yi aşması halinde mevcut etiketleme kurallarının aksine, bu maddenin hassas kişilerde olumsuz etkileri tetiklemesi muhtemel olduğundan E kodları kullanılmaz ve etikette tam adıyla yer alır.”
Sülfür dioksit, gıda maddelerine koruyucu olarak ekleniyor ve bazı meyve ve sebzelere kahverengileşmeyi azaltmak veya önlemek için kullanılıyor. Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü’nün raporuna göre, sülfür dioksitin tahriş edici etkisi var. Bazı kişilerde sülfür dioksit veya sülfitlerle temas, bağışıklık sistemi reaksiyonlarına, özellikle de yalancı alerjilere yol açabilir. Bireysel çalışmalarda, astım veya rinit hastalarının belirli bir kısmının, bu ürünleri tükettikten sonra bronşiyal reaksiyonlar yaşadığı ve/veya kurdeşen döktüğü görüldü.