Bir yanda Rakka diğer yanda Halep… Suriye’yi ne bekliyor: Halep’ten HTŞ’yi dinleyin, YPG’yi Fransızlar anlatsın

Suriye’de 61 yıllık Baas Rejimi, 24 senelik iktidarı devrildi. 13 yıllık iç savaşta terör örgütü PKK, Suriye’nin kuzeyinde büyük bir işgale yol açtı. Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ise aynı şekilde ülkede belirleyici bir konuma yükseldi. Her iki örgüt de Batı medyası tarafından parlatılsa da kazın ayağının öyle olmadığı kısa sürede ortaya çıkıyor.

HTŞ, Ocak 2017’de, cihatçı ideoloji tarafından yönlendirilen çeşitli Suriyeli siyasi ve askeri muhalefet gruplarının birleşmesinin ardından kuruldu. Ancak özünde HTŞ, Ahmed Hüseyin el-Şara veya tanınan adıyla Ebu Muhammed el-Cevlani ya da Colani tarafından 2012’de Beşşar Esad yönetimine karşı çıkmak ve Suriye’yi Sünni İslam’a dönüştürmek için kurulan sert bir isyancı grup olan El Nusra’nın son yapılanması.

CİHATÇILAR BİRBİRİNİ YEDİ ARADAN HTŞ ÇIKTI

Nusra Cephesi, kuruluşunun ilk aylarında daha sonra IŞİD olarak anılacak Iraklı gruplarla iş birliği yaptı. Ancak 2013’te El Kaide’ye bağlılık sözü verdi ve Nusra Cephesi ile IŞİD düşman oldu. Zamanla El Kaide etiketi Nusra üzerinde ağır bir yük oluşturmaya başladı ve Colani, uluslararası meşruiyet arzusunu ifade ederek El Kaide’nin ulusötesi cihatçı ideolojisinden uzaklaşmaya başladı. Nusra Cephesi, 2016 yılında El Kaide ile bağlarını resmen keserek kendisine Şam Fetih Cephesi adını verdi ve Suriye dışında saldırı düzenleme niyetinde olan unsurları yavaş yavaş ortadan kaldırdı. Suriye İç Savaşı, Irak İç Savaşı ve IŞİD konusunda uzmanlaşmış Iraklı yazar Aymenn Jawad al-Tamimi, Middle East Eye’a “HTŞ ulusal odaklı bir Selefi örgüttür” dedi. HTŞ’nin farkı, IŞİD ya da El Kaide gibi bir halifelik oluşturmak niyetinde olmaması.


Halep kent merkezinde bulunan ve Hüsreviye Camii olarak bilinen Hüsrev Paşa Camii, kullanılamaz hale geldi.

PEÇE YOK BAŞÖRTÜSÜ VAR

Muhaliflerin kontrolündeki Idlib kentini yöneten ve Suriye Kurtuluş Hükümeti olarak bilinen yönetime HTŞ hakim durumda. Tamimi, “Suriye Kurtuluş Hükümeti’nin muhafazakar sosyal normları var. Kadınlara peçeyi dayatmasa da onları başörtüsü takmayı zorunlu kılıyor” dedi.


1 Aralık’ta hava saldırılarıyla hedef alınan Halep Üniversitesi Hastanesi, kısıtlı imkanlara rağmen çalışıyor.

KARMA EĞİTİME KARŞI

1995 yılında kurulan Uluslararası Kriz Grubu’nda cihatçı hareketler ile ilgili kıdemli analist olarak çalışan Jerom Drevon HTŞ’nin gündelik yaşama dair ayrıntılarını veriyor. “Kuzeybatı Suriye’de daha önceki rejim karşıtı grupların hakimiyeti esnasında izin verilmeyen alışveriş merkezleri ve restoranların bir araya gelmesinde artış yaşandı. Ancak Kurtuluş Hükümeti okullarda karma eğitime karşı” diyor.

KIRBAÇ VAR MI

Araştırmacılara göre HTŞ, kırbaçlama ve taşlama gibi had cezalarının da dahil olduğu, diğer cihatçı örgütlerle ilişkilendirilen daha katı İslami yönetim biçimlerinden kendisini uzaklaştırmaya çalışıyor. Bu konuda HTŞ lideri Muhammed Colani’nin söyledikleri yeniden gündem oldu. Colani, “Yönetim İslam Şeriat hukukuna uygun olmalıdır, ancak IŞİD ve hatta Suudi Arabistan standartlarına göre olmamalıdır” diyor.

“ŞEYTAN İŞİ” DENEREK İPTAL EDİLDİ

Yazıda, gündelik yaşama dair bir ayrıntı daha veriliyor: Spor…

HTŞ, yine de şeriat hükümlerine uymadığına inandığı durumlarda tavrını da koyuyor. Bunun bir örneği ağustos ayında, HTŞ’nin hakimiyeti altındaki İdlib kentinde engelliler için düzenlenen Paralimpik Oyunları ile ilgili bir etkinlikte yaşandı. Organizasyon, Kurtuluş hükümeti tarafından, dini hukukçuların tören sırasındaki eylemleri dikkate alması nedeniyle iptal edilmesiyle yaşandı. Gerekçe, Paris’teki 2024 Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenindeki “paganlık” çağrışımı yapan göndermelerle ilgili. Yasak kararı insan hakları grupları tarafından kınanırken, Suriye İnsan Hakları Ağı “Kurtuluş Hükümeti’nin kısıtlayıcı politikalarını” sürdürdüğünü söyledi.


Halep kentindeki Askeri Mühendislik Akademi binası

ÇEŞİTLİLİĞE VURGU

HTŞ, Şam’ı devralmasının ardından ise farklı mesajlar verdi. Uönetimi altındaki dini ve etnik azınlıkları koruyacağını söyledi. “Yarının Suriye’sinde çeşitliliğin zayıflığımız değil, gücümüz olduğuna inanıyoruz” açıklaması yapıldı. Son açıklamalarda Halep’teki Hıristiyan ve Kürt topluluklarının korunmasına özellikle değinildi.

HALEP’TE FIRIN SORUNU

Öte yandan, Suriye gazetesi Enab Baladi’de yer alan habere göre, Suriye Kurtuluş Hükümeti Tahıl Ticareti ve Üretimi Kamu Kurumu Müdürü Ahmed Abdul Malik, Halep vilayetinde 16 kamu fırınının faaliyete geçeceğini bildirdi. Abdul Malik, 3 Aralık Salı günü yaptığı açıklamada, 143 özel fırının da Halep kentindeki mahallelere, halkın ekmek ihtiyacını karşılamak üzere ekmek sağlayacağını sözlerine ekledi.

TÜRKİYE AYRINTISI

Nüfusun yoğun olması ve yüzölçümünün geniş olması nedeniyle dağıtılan ekmek miktarının hâlâ halkın ihtiyacını karşılamaya yetmediğini belirtiliyor. Halep kentinde muhalif grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayanlara temel ihtiyaç malzemeleri sağlamayı amaçlayan çeşitli yardım kuruluşları girişimlerde bulunmaya başladı. Özellikle temel ihtiyaç maddelerinde ciddi sıkıntı çeken ailelere ücretsiz ekmek dağıtımı hedefleniyor.

İHH DA YARDIM EDİYOR

Bu kuruluşlar arasında Türkiye İnsani Yardım Vakfı (İHH), Halep’teki sivillere günlük 36 bin somun ekmek dağıttığını duyurdu ve dağıtım faaliyetlerinden bazı fotoğrafları paylaştı. Ayrıca Halep’in batısındaki kent ve İdlib kırsalından yerinden edilenlere diğer insani yardımları ulaştırmayı başardığı da açıklandı. Yardımlar arasında yerinden edilmiş kişilere barınma amaçlı çadır kurulması ve sivillere gıda ve temel ihtiyaç malzemelerinin ulaştırılması da yer aldı.

HRİSTİYANLARIN DURUMU

Devrik lider Beşşar Esad yanlısı Al Watan’da yer alan habere göre ise Süryani Ortodoks Cemaati Halep’te sıkıntı içinde. Haberde, “Halep’teki Hristiyanlar, HTŞ’nin otoritesi altında yaşamaya uyum sağlayamadıklarını doğruladılar” diye yazıyor.

Halep Süryani Ortodoks Başpiskoposu Boutros Kassis, “Şehrin şu anda deneyimlediği yeni gerçekliğin beklenmediğini ve kendisinin ve kilisesinin üyelerinin buna tüm detaylarıyla uyum sağlamak zorunda kaldığını” söyledi. “Halep’te kararlıyız” dedi.

Başpiskopos Kassis, Sputnik’e verdiği röportajda şunları ekledi: “Şehirde geçen her saat, yeni zorlukları beraberinde getiriyor ve Halep büyüklüğünde, büyük bir insan kitlesinin ve çok sayıda insanın bulunduğu bir şehirde, bir sonraki anda ne olacağını kimse bilemez. çok sayıda fabrika var.”

Halep Başpiskoposu, bir “mezhep lideri” olarak “görevinin Halep’teki halkın yanında kalmak olduğunu” belirterek, “Şehirde 11 Hristiyan kilisesi var ve herkes kalma kararı aldı. Son bireye kadar halkın yanındayız” dedi.

SURİYE’DEKİ ALEVİLER TEDİRGİN Mİ

Humus’taki Alevi Mahallesi’nde yaşayanlar Şam düşmeden önce imzalı bir bildiri yayımlayarak “Evimizde kalacağız, silah taşımayacağız, tarafsız kalacağız” dedi.

Bölgedeki ileri gelen Aleviler, barışa ve evlerinde kalmaya kararlı olduklarını, silah taşımakta ısrar edenleri silahlarını bırakıp “güvenlik ve istikrar dolu bir hayata” dönmeye ikna etmeye çalıştıklarını ekledi.

SİLAH TAŞIYANLAR BİZİ TEMSİL ETMEZ

Silah taşımakta ısrar eden kişinin, yaptıklarının sonuçlarına katlanacağını ve “kendisinden başka kimseyi temsil etmediğini” belirttiler. Mahalle ileri gelenleri de, “Taraflara, Suriye ve halkının hizmetinde akıl diline ve diyaloğa öncelik vermeleri” çağrısında bulunarak, “Aziz vatanımızı ve milletimizi korumanın tek yolunun barış ve sevgi olduğuna inanıyoruz” diye yazdılar. Al-Zahraa mahallesi, Humus şehrinin eteklerinde, doğu tarafından, şehir merkezine yaklaşık üç kilometre uzaklıkta yer alıyor ve sakinlerinin çoğunluğu, Suriye rejiminin başı Esad’ın da dahil olduğu Alevi mezhebinden.


26 Mart 2012’de faaliyetlerini durduran Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği binası.

FRANSIZLAR RAKKA BELGESELİ

Rakka bugün, PKK/YPG terör örgütü güdümündeki “Suriye Demokratik Güçleri”nin işgalinde. Batı medyasının, özellikle kadın teröristler üzerinden övgü dolu propagandalar yaptığı PKK/YPG’nin Suriye’de işgal ettiği topraklardaki hayatın gerçek yüzünü Fransız medyası, Rakka üzerinden gözler önüne serdi.

Fransız gazetesi Telerama, “IŞİD’in gölgesi Rakka” (Raqqa, l’ombre de Daech) adıyla belgesel yapan gazeteci Helen Lam Trong ile bir söyleşi yaptı.

IŞİD’İN VAATLERİ

“Bugün Suriye’nin Rakka kentinde hayat IŞİD döneminde olduğundan çok daha zor” başlıklı yazıda Trong, son gelişmelerden yaklaşık yedi ay önce yani nisan ayındaki izlenimlerini şöyle anlattı:

“2013’teki iç savaşın başlangıcından sonra yaşanan tam bir güvensizliğin ardından IŞİD, Rakkalılara biraz ‘güvenlik’ sunmak istedi. Propaganda kliplerinde, elektriğin yeniden tesis edileceği, içme suyu şebekesinin iyileştirileceği gibi ‘vaatler’ yer aldı. Hatta sokaklarda havai fişek gösterileri ve müzikal oyunlar içeren etkinlikler bile düzenlediler. Bir tür ideale tutunmaya ihtiyaç duyan ve boşluğa düşen bir nüfusla karşı karşıya kalan cihatçılar, halihazırda büyük acılar çeken bu şehri fethetmeyi başardılar. Peki sonra?”

“ESAD DÖNEMİNİ ARIYORLAR”

2024’te savaş bitmedi. Rakka’da üzücü olan şey, bugün Beşşar Esad rejimi ve IŞİD yönetimi altında olduğundan daha kötü yaşıyorlar, oysa tam tersi olmalı. Rakkalılar, IŞİD’den kurtarıldıktan sonra son derece zorlu bir günlük yaşam sürdürüyor. Ekonomi yerlerde. İnsanların yiyecek ekmeği yok. Her yerde akan su yok, elektrik günde sadece birkaç saat çalışıyor. Çok sayıda okul kapatıldı, oysa IŞİD’in gelişinden önce eğitim bir konu değildi: bütün çocuklar okuldaydı.

“IŞİD’İN DÖNME TEHLİKESİ GİDEREK ARTIYOR”

Rakka’nın bir başka sorunu daha var: IŞİD sempatizanlarının şehre sızmış olması. Gölgede kalmayı başaran bu uyuyan hücreler saldırı ve bombalamalar gerçekleştiriyor. Rakka’nın IŞİD’den kurtartılmasından sonra uluslararası toplumun yeniden inşaya dair gerçek bir niyeti yoktu. Bugün terörizm tamamen ortadan kaldırılamamakla kalmıyor, aynı zamanda IŞİD’in geri dönme tehlikesi de giderek artıyor.”

IŞİD’in gölgesi Rakka belgeseli 24 Kasım’da yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir