BRICS’e ortak olanların sayısı artıyor. Bir ülke daha kabul etti

Nijerya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Kimiebi Imomotimi Ebienfa, yaptığı yazılı açıklamada, Nijerya’nın BRICS’e “ortak ülke” olarak katılma davetini kabul ettiğini belirtti.

Nijerya’nın kalkınma hedefleri doğrultusunda stratejik ortaklıkları ilerletme konusundaki kararlılığını aktaran Ebienfa, BRICS’in, üye ülkelerle ticaret, yatırım ve sosyo-ekonomik işbirliğini geliştirmek için ülkesine eşsiz bir platform sunduğunu kaydetti.

“İŞBİRLİĞİNİ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ”

Ebienfa, Nijerya’nın ticaret ve yatırım, enerji güvenliği, altyapı geliştirme, teknoloji ve iklim değişikliği gibi alanlarda ortak hedefleri ilerletmek için bu platformdan faydalanmaya hazır olduğunu belirterek, “Bu ortaklık, kapsayıcı büyüme, bölgesel entegrasyon ve stratejik özerklik anlayışımız doğrultusunda adil ve eşitlikçi bir küresel ekonomik düzenin şekillendirilmesine aktif katılım yönündeki ulusal hedeflerimizle uyumludur.” ifadesini kullandı.

Sözcü Vekili Ebienfa, Nijerya’nın ulusal çıkarları ve stratejik öncelikleri doğrultusunda yenilikçiliği teşvik etmek ve insanlar arası etkileşimi geliştirmek için BRICS üyeleriyle yapıcı bir işbirliği kurmayı dört gözle beklediklerini söyledi.

ORTAK ÜLKE STATÜSÜ

“Ortak ülke” statüsü, örgüte katılmak için başvuruda bulunan 30’dan fazla ülke için üyeliğe alternatif bir seçenek olarak sunuldu.

BRICS NEDİR?

Başlangıçta Güney Afrika’yı içermeyen “BRIC” kısaltması, 2001’de İngiliz ekonomist Jim O’Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalede kullanılarak literatüre girmişti.

Birliğin kuruluşu ise Rusya’nın girişimleriyle ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetini dengeleyecek gayriresmi bir platform olarak 2009’a dayanıyor. Güney Afrika’nın da bir yıl sonra davet edilmesiyle birlik, bugünkü BRICS adını aldı.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kurucuları arasında yer aldığı BRICS, Mısır, Etiyopya, İran, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de üyelikleriyle genişledi.

Bu yıl Endonezya’nın katılmasıyla toplam üye sayısını 10’a yükselten BRICS, dünya ekonomisinde de önemli bir yere sahip.

TÜRKİYE’NİN BRICS ÜYELİĞİ

Türkiye, geçtiğimiz yıl eylül ayından BRICS’e üye olmak için başvuru yaptı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kasım ayında TVNet’e verdiği röportajda, “Türkiye’nin (BRICS) üyeliğine ilişkin statüsüne gelince, Türkiye’ye ortak üyelik statüsü teklif ettiler” ifadelerini kullanmış fakat Türkiye’nin kabul edip etmediğine dair bilgi vermemişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir