Bu bir Patronlar Katı haberidir: Dünya bu Türk kızını konuşuyor

Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra Berkeley ‘de İşletme ve Bilgisayar Bilimleri üzerine eğitim alan Gökçe, 2022 yılında verdiği bir röportajda kripto para akımını yeni şekillenmeye başladığı dönemlerden beri yakın takibe aldığını söylüyor. Berkeley’de katıldığı blockchain kulübü, onun deyişiyle ‘doğru yerde, doğru insanlarla’ tanışmasına vesile olmuş; Bunların arasında Cosmos ve Coin Base’in kurucuları da var… Bir başka deyişle kripto ekosistemi kurulurken iletişime geçmesi gereken en yetkili kişilerle tanışmayı başarmış.

HİPOTEZİ OPENSEA’DE YAZDI

Kripto alanında araştırma ve çalışmalarına hiç ara vermeden devam eden Gökçe Güven bu süreçte Celo’nun ilk kripto cüzdanı oluşturan ekibinde yer alarak başlamış ve sektörün öncülerinden Robin Hood gibi şirketlerde çalıştıktan sonra yapay zeka nimetlerinden bir döneme damga vuran ‘NFT’ membağı OpenSea’de görev almış. Burada hem sanat hem de kripto topluluğunun birleştiğini gören Gökçe, kendine ait markasını oluştururken ihtiyacı olan temelleri şekillendirmeye başlamış.

(Opensea: Dünyanın en büyük NFT marketi)

ADINI SANATTAN ALAN ŞİRKET: KALDER

Berkeley’den önce İngiltere’de sanat eğitimi de alan Gökçe, inovatif sanatçı Alexander Calder’in eserlerindeki disiplinden oldukça etkilendiği için bu yeni şekillendirdiği markanın adını Kalder koymuş.

Girişim, henüz hayata geçmemişken, yani tohum sürecindeyken 30 milyon dolar yatırım aldı.

Peki nedir bu Kalder…

SADAKAT PROGRAMLARI YENİDEN YAZILDI

Yakın tarihten günümüze dek kullanımda olan sadakat programları Gökçe’nin 2022’nin Mayıs ayında doğan Kalder’i ile yeni bir boyut kazandı. Temel olarak markaların karmaşa veya yüksek maliyetler olmadan otomatik ortak ödül programları başlatmasını sağlayan bir platform. Bunu kredi kartlarının ve/veya büyük mağazaların ödül programları gibi düşünebiliriz. Farkı, yeni nesil teknolojiyle yoğurulmuş olması ve her tür inovasyona anında entegre edilebilmesi diyebiliriz. Bu programı kullanan her iki taraf da kazançlı çıkıyor, bir diğer deyişler ‘win-win’ meselesi…

WEB 3.0’I ANLAMAYA YARAYAN SİSTEM

Mezunu olduğu Robert Kolej’in internet sayfasında yayınlanan bir söyleşide “Gelecekte her bireyin bir mikro yaratıcıya dönüştüğü bir dünya görüyorum.” diyen Gökçe’nin şirketi Kalder kısa sürede kripto sektörünün gözdelerinden biri haline geldi. ‘Sahiplik ekonomisi’nin hakim olduğu bir dünyada bu ‘yeni ekonomi’ modelini destekleyen bir şirket olduklarını belirten Gökçe sadakat programında üyelik kartlarını NFT olarak verdiklerini söylüyor; Yani kazanılan mil/hediye/puanlar ‘token’(Token öncelikle Bitcoin ve Ethereum’un dışındaki tüm kripto para birimleri) Böylelikle biriken ödüllerin sahibi müşteriler oluyor. Sosyal medya ile şekillenen ve günümüze hakim olan Web 2.0’nin üst versiyonu olan Web 3.0’da bu tokenlar bambaşka bir markada kullanılabiliyor, hatta başkasına devredilebiliyor.

Gökçe Güven’in sahibi olduğu Kalder, Kasım ayı başlarında Javelin Venture Partners‘ın liderliğinde 5 şirketten toplam 7 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırımlar, programın mümkün olan tüm markalara ulaşmasında kullanılacak büyük bir adım.

Gökçe Güven’in girişimi, adının global olarak duyulmasında da muazzam etkili oldu: Öyle ki Forbes Dergisi’nin Teknoloji Konseyi üyesi seçildi ve yine aynı derginin 2024 yılı 30 yaş altı en başarılı isimlerinden biri olarak seçildi. Gökçe’nin röportajı tüm dünyada alıntılanan bir yayın oldu.

KALDER’İN MEVCUT MÜŞTERİLERİ

Günümüzde Kalder’ı kullanan markalar arasında Godiva, LVMH destekli perakendeci MILE, Heat.io ve İsviçre-Brezilyalı spor kulübü BSC Young Boys gibi isimler var.

Girişimin diğer yatırımcıları arasında Manchester United’dan Harry Maguire, Deel’in kurucu ortağı Shuo Wang, Sonos Yönetim Kurulu Başkanı Julius Genachowski, eski FCC Başkanı/Mattel ile Mastercard’ın yönetim kurulu üyesi Julius Genachowski , Eski Real Madrid CTO’su Michael Sutherland gibi isimler de bulunuyor.

Gözde Sula

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir