Bu çay sütten 22 kat daha fazla kalsiyum içeriyor
Karadut yaprağı çayının sağlık açısından çok sayıda faydası bulunmaktadır. Sütten bile daha yüksek olan yüksek kalsiyum içeriğiyle bilinir.
KARADUT YAPRAĞI ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Kalsiyum oranı yüksek: Bu, kemikleri zayıflatan ve yaşlılarda sık görülen osteoporoz gibi durumlara yol açabilecek eksikliklerin düzeltilmesinde özellikle önemlidir. Bir bardak süt yardımcı olabilirken, karadut çayı 22 kat daha fazla kalsiyum sağladığından daha da iyi bir seçim olabilir.
Bu çay uzun zamandır geleneksel Asya tıbbında kullanılmaktadır. Japonya Sağlık Bakanlığı, süt ürünlerinin osteoporoza karşı faydalarını vurgulayan bir çalışma yürüttü.
Bu içecek kan şekeri düzeylerini düzenleyebilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, daha sağlıklı yaşlanmayı destekleyebilir (antioksidanlar sayesinde), kalp sağlığını iyileştirebilir ve antiinflamatuar etkilere sahip olabilir.
Menopoz semptomlarını hafifletir – bitkinin yaprakları antiinflamatuar, antiseptik, hematopoietik, balgam söktürücü, idrar söktürücü, antidiyabetik, yara iyileştirici ve onarıcı etkilere sahiptir.
Dut yaprağı çayı, menopoz semptomlarını hafifletmenin yanı sıra yağ ve karbonhidrat metabolizmasını normalleştirmek için içilir. Kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur. Düzenli tüketimi kan basıncını normalleştirir ve kanı inceltir.
Çayı hazırlamak için bir veya iki yemek kaşığı kurutulmuş dut yaprağı ve yarım litre su alın. Suyu kaynatın, yaprakları ekleyin ve 5-10 dakika pişirin.
Ayrıca dut özleri veya aktif bileşenlerin özel olarak işlenmiş formlarını içeren besin takviyeleri de vardır.
Dut yaprağı kaynatma, antiinflamatuar, antiseptik, immün sistemi uyarıcı ve yara iyileştirici özelliklere sahiptir, cilt ve soğuk algınlığı hastalıklarına ve diyabete yardımcı olur.
Görme bozukluğu durumunda dut kaynatmalarının alınması faydalıdır. Dutun bu kısımlarından elde edilen şurup, ilaç glikoz seviyelerini normalleştirdiği için kardiyovasküler hastalıkların (tansiyonu düşürür), diyabetin tedavisinde yardımcı olur.
Mukolitik ve balgam söktürücü özellikleri öksürüğe, boğaz ağrısına (gargara) ve akciğer ödeminin hafifletilmesine yardımcı olur. Ateş ve yüksek ateş durumunda dut yaprağı içilmesi tavsiye edilir. Duttan yapılan merhemler eklem ve romatizmal ağrıları dindirir.
Dut yaprağı çayı, B1, B2 ve C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demirin yanı sıra GABA veya GABA (gama-aminobütirik asit) dahil olmak üzere insan sağlığı için önemli olan 18 amino asit içerir. Bu içecek aşağıdaki faydalı özelliklere sahiptir:
migren ataklarını hafifletir;
metabolizmayı uyarır;
kolesterol ve kan şekeri düzeylerini düşürür;
kemikleri güçlendirir, saç ve tırnakların durumunu iyileştirir;
vizyonu iyileştirir, katarakt ve glokom gelişimini önler;
kardiyovasküler sistemin durumu üzerinde olumlu bir etkisi vardır;
kan basıncını normalleştirir;
akut solunum yolu enfeksiyonları ve bronşite yardımcı olur;
ateşi hafifletir, öksürüğü giderir, bronşit, astım ve diğer solunum yolu hastalıklarında nefes almayı kolaylaştırır;
sinir sistemini sakinleştirir, uykuyu iyileştirir.
Dut çayı neredeyse hiç kafein içermediğinden günün her saatinde, her yaşta içilebilir.
DUT YAPRAKLARI TOPLAMA KURALLARI
Herhangi bir tıbbi hammaddenin faydalı olabilmesi için belirli bir zamanda toplanması ve depolamaya uygun şekilde hazırlanması gerekir.
Tıbbi hammaddelerin toplanması, yeni yaprakların ortaya çıktığı çiçeklenme dönemi için planlanmaktadır. Bu dönemde çok miktarda faydalı madde içerir.
Kopan yapraklar incelenerek kalitesiz örnekler çıkarılır. Daha sonra akan su ile durulayın ve bir havluyla kurulayın. Doğrudan güneş ışığı almayan, iyi havalandırılan bir yerde kurumaya bırakın. Yaprakları bir ipe bağlayıp örneğin tavana asabilirsiniz.
Önemli: Bu materyal genel eğitim amaçlıdır ve tıbbi teşhis veya kendi kendine tedavi amacıyla kullanılmamalıdır. Kendi kendinize ilaç kullanmayın ve sağlık sorunlarınız varsa bir doktora danışın.