Kadına Şiddet, Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde karşılaşılan olumsuzluklardan biri. BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Son yıllarda artan kadına şiddet olayları nedeniyle Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne özel mesajlar veriliyor, paylaşımlar yapılıyor. Peki 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedir, ne zaman ilan edildi?
KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ NEDİR, NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?
Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür.
BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti.
Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo’ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo’nun: “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek vahşice öldürüldüler.
BAKAN GÖKTAŞ’TAN VİDEO MESAJI
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yurt genelinde 112 kadın konukevi, 84 şiddet önleme ve izleme merkezi, 418 sosyal hizmet merkezi ve 309 sosyal hizmet irtibat noktasıyla şiddet mağdurlarına destek olduklarını bildirdi.
Göktaş, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından video mesaj paylaştı.
Mesajında, Bakanlık olarak kadına yönelik şiddetle mücadele için var güçleriyle çalıştıklarını belirten Göktaş, 22 yıldır, “sıfır tolerans” ilkesiyle şiddete karşı duruşlarından asla taviz vermediklerini bildirdi.
Bakan Göktaş, şu ifadeleri kullandı:
“6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunumuz ve 25 Kasım 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgemiz ile bu mücadeleyi en üst düzeyde devlet politikası haline getirdik. Türkiye’nin dört bir yanında 112 kadın konukevimiz, 84 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezimiz, 418 Sosyal Hizmet Merkezimiz ve 309 Sosyal Hizmet İrtibat Noktamız ile şiddet mağdurlarına destek oluyoruz. Şiddeti durdurmak ve şiddet döngüsünü kırmak için etkin çalışmalar yürütüyoruz. Kadına yönelik şiddet, kabul edilemez bir insanlık suçudur. Mücadele etmek ise hepimizin ortak sorumluluğudur. Unutmayın biz buradayız, her zaman yanınızdayız. Kadına yönelik şiddetle topyekun mücadelede biz varız.”