Cem Boyner’in kızlarının yerleştiği ata toprağı Sazak’ta, Yunan kuvvetlerine karşı bir kahramanlık destanı yazılmıştı

Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı & CEO’su Cem Boyer’in 1982’de evlenip 1992’de boşandığı Ayşe Bilgün Sazak’tan 3 kız evladı dünyaya geldi. Emine Boyner, Elif Boyner ve Ayşe Boyner, anneleri Ayşe Bilgün Sazak’ın Eskişehir’deki ‘Sazak’ köyünü yaşatmak için yola koyuldular.

Köylerini, tarımı, kerpiç evleri ve hayvancılığını yeniden kazandırmak isteyen Boyner kardeşler, sosyal medyada yeni projelerini duyurdu. Gelenek ve göreneklerini yeniden canlandırmak ve unutturmamak için köyde yaşamaya başlayan kardeşler, köyde az sayıda kalan yerlilerden ekmek, tarım ve kerpiç ev yapmayı öğrendi, öğrendiklerini de sosyal medya hesaplarında paylaşıp, farkındalık başlattı.

BU TOPRAKLARA BORCUMUZ VAR

Sosyal medya hesaplarında açıklama yapan kız kardeşler, “5 kız torun ve dostlarımızla bir yola çıktık. Atalarımıza, bize bıraktıkları bu topraklara, Anadolu’ya, bu toprakları koruyan erenlere, geçmiş ve gelecek nesillere borcumuz, çökmek üzere olan nesiller arası kadim köprüyü kurtarmak ve bağları yeniden kurmak için toprağa geri dönmek” notunu düştü.

DEDELERİMİZ HORASAN’DAN GELME

Boyner kardeşlerden Elif Boyner, ‘Sazak’ köyünü kısaca şu sözlerle anlatmıştı:

“Dedelerimiz 13’üncü yüzyılda, Moğol istilası döneminde, Horasan’dan bu topraklara göçmüş. Büyük dedemiz Emin Sazak, Atatürk döneminde Türkiye’nin ilk milletvekili olmuş, o dönem 70 bin dönüm arazi Sazak ailesine aitmiş, ardından toprak reformu ile topraklar dağıtılmış ve 7 bin dönümlük bereketli topraklarında tarım ve hayvancılığa devam etmişler. Köylü, dedemiz Gün Sazak için alan değil veren ağalardandı der sohbetlerde. Bizlerden önceki iki nesil, şehir hayatlarında yaşadıkları maddi manevi maniler süresince, bu toprakların bereketini sürdürememişler, fakat şartlar ne olursa olsun, bir dönümünü bile satmadan her bir avuç toprağını korumaya devam etmişler.”

NE RUM KÖYÜ, NE DE UŞAK’TA

Elif Boyner bugün yaptığı bir paylaşımda ise, Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı olan köyleri Sazak’ın Uşak’taki bir köyle karıştırılması ve Rum köyü olduğunun söylenmesine, “Aynı soru çok geldi bugünlerde mesajlarda. Bizim Sazak Uşak’ta değil, Rum köyü de değil” diyerek yanıt verdi.

SAZAK AİLESİNİN ADINI TAŞIYOR

Sazak, Eskişehir’in Mihalıççık iline bağlı, 2022 verilerine göre 144 nüfuslu bir köy. Sündüken Dağı eteklerinde, Porsuk Nehri kenarında. Köyün ismi de, Osmanlı öncesi dönemde bile toprakların sahibi olan Sazak ailesinden geliyor. Köy toprakları, Kurtuluş Savaşı sırasında işgale uğramış, Yunan kuvvetleri köyün yakınlarında keşif uçaklarını ve tam teçhizatlı birliklerini konuşlandırmışlardı. Sakarya Meydan Muharebesi’ne kadar da işgal sürdü.

İSTİKLAL MADALYALI KAHRAMAN

Köyün o dönem ileri gelenlerinden Emin Sazak, beraberinde ailesinin üyeleriyle birlikte Kurtuluş Savaşı’na katıldı. TBMM’nin ilk 8 döneminde Atatürk’ün yol arkadaşı olarak Eskişehir milletvekilliği yaptı. Kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyası’nı gururla göğsünde taşıyan Emin Sazak, 1960 yılında hayatını kaybetti.

ÜLKÜ OCAKLARINDAN YETİŞME BAKAN

En küçük oğlu Yılmaz Sazak, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanlığı yaptı. Ortanca oğlu Güven Sazak 1993-1994 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 40’ıncı başkanı oldu. 1932 doğumlu büyük oğlu Gün Sazak ise babası gibi siyasi kimliğiyle öne çıktı. Ülkü Ocakları için önemli isimlerden biriydi. Sazak Köyü’nde doğmuş, ilk öğretimi burada tamamladıktan sonra ABD’de tarım okumuştu. 12 Eylül darbesinden önce Gümrük ve Tekel Bakanlığı yaptı. 27 Mayıs 1980’de eşi yanındayken suikasta uğrayarak öldürüldü. Gün Sazak ata toprağa Sazak Köyü’nde defnedildi.

KARDEŞİ DE MHP’DEN VEKİLLİK YAPTI

Gün Sazak’ın kızı Ayşe Bilgün Sazak, babasının ölümünden iki yıl sonra Cem Boyner’le evlendi. Çiftin 1992’de biten evliliklerinden Emine, Elif ve Ayşe ismini verdikleri 3 kızları dünyaya geldi.

Ayşe Bilgün Sazak’ın ağabeyi Süleyman Servet Kazak da babasının izinden gitti. MHP’den milletvekilliği yaptı. 2022 yılına kadar da MHP üyeliğini sürdürdü.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir