İzmir Konak’ta, Sedat Mertoğlu haziran ayında cezaevinden firar ederek boşanma aşamasındaki eşi Gülsüm Mertoğlu’nu bıçaklayarak öldürdü. Mertoğlu’nun “eşi kasten öldürme” suçundan yargılandığı davanın ikinci duruşması İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçen gün görüldü. Duruşmada Gülsüm Mertoğlu’nun annesi Suphiye Keklik, “Bir gün kızım bana gelip ‘Sedat’tan ayrılmak istiyorum’ dedi. Kızım Gülsüm’e aile birliğini bozmaması konusunda tavsiyede bulundum. Ben ve eşimi dinlemedi. Kızımın başka erkekle görüştüğüne ilişkin gözümle bir şey görmedim ancak şüphelendiğim konular oldu. Kızımın telefonuna mesajlar geliyordu, sorduğumda ‘Sizi ilgilendirmez’ şeklinde cevap veriyordu. Kızımla sanık sıklıkla kavga ederlerdi” diyerek sanıktan şikâyetçi olmadığını belirtti. Avukatların, “Neden şikâyetçi olmadın” sorusu üzerine anne Keklik, “Bu konuda kızım haksızdı bu nedenle sanıktan şikâyetçi değilim” ifadelerini kullandı.
Sanık Mertoğlu ise “Ortada aldatma olduğunu biliyordum. Keşke olmasaydı pişmanım” diyerek kendini savundu. Mahkeme sanığın tutukluluk halinin devamına karar verirken duruşmayı 3 Şubat 2025 tarihine erteledi.
Duruşmaya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Aslı Ağar, “Türkiye’de bazı coğrafi bölgelerde kadının adı hâlâ yok, boşanma hakkı yok sayılıyor ve maktule/mağdura rahatça iftira atılabiliyor üstelik en yakınları tarafından da yapılıyor bu. Annesi bile öldürülmüş kızını, boşanmak istediği için haksız buluyor ve şikâyetçi değilim diyor. Sanıkların eylemlerine bir kılıf uyduruluyor ve sanıklar aklanmaya çalışılıyor. Çünkü içinde bulundukları düzen bu şekilde” dedi.
‘İFTİRAYLA CEZALANDIRIYORLAR’
“Bu ataerkil düzende yer bulmak için kadını erkeği birleşerek katili değil, kadını suçluyorlar” diyen Ağar, “Öldürülen öldürüldüğüyle de kalmıyor, iftira atılmak suretiyle adeta mezarında bir kez daha cezalandırılıyor” tepkisini gösterdi.
‘ISRARLI TAKİP DE BİR ŞİDDET TÜRÜ’
Öte yandan İstanbul’da yaşayan İ.A. isimli kadın K.T. isimli kişinin kendisini sosyal medya üzerinden rahatsız ettiği ve işyerinden çıktığı esnada takip ettiği gerekçesiyle dava açtı. Mahkeme K.T.’ye ısrarlı takip suçundan iyi hal indirimiyle 5 ay hapis cezası verirken hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verildi. Cumhuriyet’e konuşan İ.A’nın avukatı Süreyya Kardelen Yarlı, “ısrarlı takip” suçuna ilişkin bilgiler verdi. Avukat Yarlı, “Israrlı takip iki yıldan beri bizim ceza kanunumuza göre suç. Bir hapis cezası var. Bu hapis cezasının en alt sınırı ise 6 ay. Hele ki bu ısrarla takip dediğimiz eylemler kanuna göre bir çocuğa, kişinin ayrıldığı ya da ayrılma aşamasında olduğu eşine karşı gerçekleştiriyorsa veya kişinin yaşadığı ısrarlı takip yüzünden kişi bulunduğu yeri, işyerini, evini değiştirmek, terk etmek zorunda kalıyorsa bunlar da failin alacağı cezayı artıran hususlar. İlla bir tehdit, hakaret, cinsel taciz veya fiziksel şiddet görmemize gerek yok. Eğer sürekli olarak bir şekilde birileri bizimle başka birileri veya sosyal medya üzerinden ya da direkt olarak iletişime geçmek istiyorsa ve bize güvende hissettirmiyorsa gidip şikâyet hakkımızı kullanabiliriz” dedi.