CHP’li Özer’den Adalet Bakanı Tunç’a tepki: Yurttaş ne makul sürede yargılanma hakkını kullanabiliyor, ne adalete erişim hakkını

T24 Politika

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında hakim ve savcıların sayılarının arttığına yönelik verdiği sayılara Adalet Komisyonu üyesi CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer’den itiraz geldi. Özer, “Bakan 2024 hedefini gerçekleştiremedi. Bin hakimin ataması yapılmadı” dedi. Özer ekonomik krizin adalet ile ilişkisine dair, “Ekonomik kriz sadece dava dosyalarındaki artışın nedeni değil. Yurttaşın adalet arayışında da ekonomik krizin etkisi büyük. Tüm bu veriler ortaya koyuyor ki, yurttaş ne makul sürede yargılanma hakkını kullanabiliyor, ne adalete erişim hakkını” açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanı Tunç, hakim ve savcı sayılarıyla ilgili 12 yıllık tablodan bahsederken, “2002 yılında 9 bin 349 olan hakim, savcı sayımızı 24 bin 682’ye yükselterek yüzde 164 oranında artış sağladık. 2024 yılı içerisinde de bin 195 yeni hakim ve savcımız mesleğe başladı” ifadelerin kullandı.

Hedef tutmadı: Bin hakim, savcı atanmadı 

CHP’li Özer, Bakan Tunç’un sayılarla ilgili yanıltıcı bilgi verdiğini belirterek, 12 yılda gerçekleşen artışı söylemenin “abesle iştigal” olduğunu ifade etti. Özer şunları söyledi:
“12 yıl içinde hakim ve savcı sayılarında artışın olması karara normal bir durum olamaz. Bakanlığın bunu bir marifet gibi söylüyor olması anormal. Asıl bakılması gereken yıllar içinde konulan hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediğidir. 2024 yılında 2 bin 105 hakim ve savcı atanacağı hedefi konulmuş. Ancak bin 108 hakim, savcı atanmış. Yani hedef tutturulamamış, bin hakim, savcı atanmamış”

Yargının iş gücü arttı: Bir hakime günde 3 dosya düştü

“Sorun sadece atama da değil. Ülkede adalet sistemi öyle büyük bir çıkmazda ki, 2023 yılında hakim başına düşen dosya sayısı 788 iken, 2024 yılında hakim başına düşen dosya sayısı 807’ye yükseldi. 2023 yılında savcı başına düşen dosya sayısı bin 592 iken, savcı başına düşen dosya sayısı ise bin 664’e yükseldi.

Bu hesaba göre 2024 yılında bir hakim günde 3 dosyaya, bir savcı ise günde 7 dosyaya bakmış. Yargının iş yükü artmış. Davaların görülme süreleriyle ilgili hedeflenen süreler aşılmış. Uzlaşmaya 2024 yılında başvurulan dosya sayısı 580 bin. Olumlu sonuçlanan dosya sayısı sadece 230 bin”

“Yurttaş ne makul sürede yargılanma hakkını kullanabiliyor, ne adalete erişim hakkını”

Ekonomik kriz sadece dava dosyalarındaki artışın nedeni değil. Yurttaşın adalet arayışında da ekonomik krizin etkisi büyük. Tüm bu veriler ortaya koyuyor ki, yurttaş ne makul sürede yargılanma hakkını kullanabiliyor, ne adalete erişim hakkını.

Gerçekten işini özveriyle yapan hakim ve savcılar ise yurttaşlar daha fazla hak gaspına maruz kalmasın diye haftasonlarında bile çalışmaya mahkum ediliyor”

Bir trafik kazası Suriye’nin ve Orta Doğu’nun kaderini nasıl değiştirdi?


 

Günün öne çıkan haberleri

AKP’li Miroğlu’ndan Soli Özel ile tartışıp yayını terk eden İlber Ortaylı’ya: Ortadoğu’yu bilmez, bilmediğini de bilmez

CNN Türk canlı yayınında yanlış anlaşılma krizi: Sunucu küfür sanınca telaşla araya girdi

İlber Ortaylı, Soli Özel ile tartıştı, canlı yayını terk etti: “Her şeyin bir haysiyeti vardır, ben bırakıyorum burayı”

Mansur Yavaş’tan “Suriyeliler” açıklaması: Esad’ın zulmü bahane ediliyordu, şimdi gitmelerinin önünde engel kalmadı

Ankara’da bürokrasinin yakından takip ettiği atama: MGK Genel Sekreteri kim olacak? 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir