Çizilmiş tavayı tencereyi acilen atın: 5 saniyede 2 milyon tane salıyor

Sosyal medyayı sıklıkla kullanan Doktor Poonam Desai, çizilmiş tavaların sağlığa zarar verdiğini açıkladı. Doktorun paylaşımı sosyal medya platformunda milyonlarca izlenme aldı.

New York’ta yaşayan ve TikTok’ta  doctoranddancer adıyla tanınan Dr. Poonam Desai, çizilmez yapışmaz ya da  seramik tavalarını neden attığını anlatan bir video paylaştı. Yaklaşık yarım milyon izlenme sayısına ulaşan videoda, Dr. Desai’nin 22 bin 500 takipçisine yapışmaz tavaların yiyeceklere milyonlarca mikroplastik sızdırabileceğini detaylı bir şekilde anlattı.

Kanser riskini artırıyor

Doktor Desai, “Mikroplastikler endokrin bozuculardır. Hormon dengesizliklerine, doğurganlık sorunlarına ve hatta kanser riskimizi artırmaya neden olabilirler” dedi. Araştırmacılar, yapışmaz bir tavada oluşan tek bir çiziğin, bir kişinin yemeğine milyonlarca tehlikeli mikropartikülün girdiğini ve bunun uzun vadeli zararlara maruz kaldığını ortaya çıkardı. 

Mutfak eşyalarının yapımında kullanılıyor

Mikroplastikler, tava kaplaması gibi parçalanmış daha büyük plastik parçalar da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan sızar. Bazı mikroplastikler, kalıcı kimyasallar olarak da bilinen perflorlu ve poliflorlu maddeler (PFAS) içerir. Bunlar milyonlarca mutfak eşyasının yapımında kullanılan yapışkan ve ısıya dayanıklı parçacıklar. Son yıllarda çeşitli kanser türleri, otizm ve kısırlık da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirildi.

Tavadaki tek çizikte milyonlarca mikroplastik var

Avustralya’da yapılan bir araştırmada, bir tavadaki tek bir çiziğin, yiyeceklere ve evlere milyonlarca mikroplastik bulaştırabileceği ortaya çıktı. Araştırmacılar, mikroskobik parçacıkları ölçmek için ışık dalgalarını kullandılar ve teflon tavalara bir spatula ya da kaşıkla gelen sadece beş santimetrelik (cm) bir çizikten 2,3 milyona kadar mikroplastik salındığını kanıtladı. Toplamda tava içerisinde 9.000’den fazla plastik parçacık dağıldı.

Alüminyum yiyeceklere sızabilir

Sağlık risklerine rağmen, ABD’de üretilen ürünlerin yüzeyinde izin verilen PFAS miktarına ilişkin federal bir düzenleme bulunmuyor. Dr. Desai ayrıca seramik tavaları da kullanmaktan kaçındığını çünkü bunların ‘altlarında bir alüminyum tabaka olduğunu ve alüminyumun yiyeceklere sızabileceğini’ söyledi.

Saf seramik tavalar, PFAS ya da herhangi bir metal içermediği için genellikle yapışmaz tavalara göre daha güvenli bir alternatif olarak kabul edilir. Seramik kaplamalı tavalar ise genellikle seramik esaslı yapışmaz bir kaplamaya sahip alüminyumdan üretilir. Bu zararlı maddeler pişirme işleminden dolayı hızla vücuda yayılır.

Vücutta 10 yıl kalıyor

Biri PFAS kimyasallarıyla kirlenmiş bir yiyecek yediğinde, parçacıklar idrar yoluyla çok yavaş bir şekilde atıldığı için vücutta uzun süre kalıyor. Vücutta parçalanmaları neredeyse on yıl sürdüğü ve çevrede de asla parçalanmadıkları için ‘sonsuz kimyasallar’ olarak kabul ediliyorlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir