Çocuk ölümlerinde yoksulluğun rolü; dört yıl önceki Meclis raporu gündemde
2 mins read

Çocuk ölümlerinde yoksulluğun rolü; dört yıl önceki Meclis raporu gündemde

T24 Haber Merkezi

Dört yıl önce Meclis tarafından hazırlanan bir raporda, yoksulluğun çocuk ölümleri üzerindeki etkileri ayrıntılı bir şekilde incelendi. Ekonomik zorluklarla mücadele eden ailelerde çocukların karşılaştığı sağlık sorunları, eğitimdeki yetersizlikler ve sosyal riskler detaylandırıldı.

İzmir’de beş kardeşin elektrikli sobanın devrilmesi sonucu yaşamını yitirmesi, Meclis’te AKP’li Özlem Zengin‘in muhalefetin ekonomik kriz eleştirilerine verdiği yanıtla yeniden tartışma konusu oldu. Zengin’in, “Her şeyi paraya bağlıyorsunuz. Çok katmanlı, detaylı bir problemle karşı karşıya değil miyiz?” şeklindeki sözleri büyük tepki çekti.

Cumhuriyet’in aktardığına göre, bu tepkiler, dört yıl önce hazırlanan bir Meclis raporunu akıllara getirdi. Raporda, ekonomik açıdan zor durumda olan ülkelerde çocuk ölümlerinin genellikle kötü anne sağlığı, yetersiz beslenme, sıtma, ishal, enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklar gibi nedenlerle meydana geldiği belirtilmişti.

Ayrıca, yoksulluğun toplumun genel eğitim düzeyini düşürdüğünü ve bu durumun çocuklara yönelik şiddet olaylarının artmasına, riskli davranışların yaygınlaşmasına ve çocukları olumsuz etkileyebilecek diğer sosyal faktörlerle etkileşimlerin çoğalmasına neden olduğu vurgulanırken, eğitim olanaklarının kısıtlı olması, çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyerek onların toplumda savunmasız bir konuma düşmelerine sebep olabileceği aktarılmıştı.

Özellikle yoksul ailelerde, ekonomik zorunluluklar nedeniyle kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmeleri, erkek çocuklarının ise çalışmaya başlamaları gibi durumların gözlemlendiği, çocuk yaşta evliliklerin ve çalışma hayatının, çocukların eğitimlerini yarım bırakmalarına ve sosyal olarak izole bir hayat sürmelerine neden olduğu eklenmişti.


“David Beckham ve Mozart da ‘tourette’
sendromundan muzdaripti” 

Seda Bakan ve Zafer Algöz, Takıntılar’ı anlattı


 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir