Feramuz ERDİN
Düşük fiyata alınan bir Pegasus biletinin ardından temel hizmet ve ihtiyaçlar karşılığında ödenen ücretler havayolunun fiyat politikasının sorgulanmasına yol açıyor. Oysaki benzer hizmetler veren Corendon Havayolu tüm maliyetleri Euro üzerinden olmasına rağmen aynı hizmetleri yerlli rakibine göre çok daha ucuza sunabiliyor.
FİYAT FARKI NEDEN?
PD’de bugün yayınlanan bir habere göre, Corendon Havayolları, 1 Ocak’tan İtibaren Almanya çıkışlı uçuşlarında 10 Euro’ya (360 TL) döner ayran satma kararı aldı. Corendon Genel Müdür Yardımcısı Atılay Batu, “Tek başına döner isteyenlere de 8 Euro’ya satacağız” dedi. Pegasus Cafe’de ise muhtemelen Türkiye’de imal edilen bir soğuk sandviç ve yanında bir içecek nakit 13 Euro’dan ( 468 TL) ve bir çay ile yanında bir parça kek ise nakit 10 Euro (360 TL) satılıyor. Pegasus yolcuları ayrıca yaklaşık 550 TL’ye (15 Euro) ulaşan fiyatlar ile seyahat öncesinde koltuk tercihi yapabiliyor.
Corendon genelde Avrupalı yolculara hitap ederken yerli yolcuya hitap eden Pegasus’un fiyatlarının AB maliyetlerinin de üzerinde olması doğal olarak müşterilerini meraklandırıyor ve hatta belki de alışverişten alıkoyuyor?
SADECE KABİN İÇİ DEĞİL, HAVALİMANI DA ATEŞ PAHASI
Antalya Havalimanında bir sandviç 1008 ve bir 0.5 litre su ise tam 108 TL’ye satılıyor. Suyun fiyatı büfede de otomatta da ve Pegasus uçağında da hep aynı: 3 Euro, yani yine 108 TL. Oysaki temel ihtiyaç maddesi olan temiz suyun havalimanındaki sebillerde ücretsiz sunulması dünya üzerinde yaygın bir uygulamadır. Maalesef Türkiye’deki bir havalimanında şebeke suyu içmek isterseniz ağzınızı tuvaletlerdeki çeşmeye dayamaktan başka bir seçeneğiniz bulunmuyor.
JAPONYA’DAN BİR ÖRNEK
Düşük fiyatlı havayolları için ayrı bir terminal ayrılan Tokyo Narita Havalimanındaki bu terminalde asgari hizmetler yine asgari konfor içinde sunuluyor. Her yanda bulunan su sebilleri sayesinde yolculardan şebeke suyunu tercih edenler rahatlıkla susuzluğunu giderebiliyor, bizdeki gibi suya mutlaka fahiş fiyat ödemek zorunda kalmıyor. Yeme – içme hizmeti sunan restoran ve kafelerdeki fiyatlar ise dışarıyla birebir aynı. Yani sadece bir havalimanı çatısı altında bulunduğunuz için yiyecek ve içeceğe normalin 4 -5 ve hatta bizdeki gibi bazen 10 katı para ödemeniz gerekmiyor.
SÜRÜMDEN KAZANMAK DA BİR TERCİH OLABİLİR
Nasıl ki koltukları satarken sürümden kazanmak hesap edilebiliyorsa, maliyeti TL üzerinden olan ürünleri de havalimanında veya kabinde tüketiciye makul fiyatlardan sunarak yine sürümden kazanmak bir diğer yol olarak düşünülebilir. Böylelikle ciro artacağı için karlılık da aynı oranda artacaktır. Diğer türlüsü havayolunu kullanan yolcuların mecburiyetini suistimal etmek olarak algılanabillir ki burada da rekabetten değil, ancak tekelden söz edilebilir. Ayrıca, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün havada yaşanan bu garabete “düzenleyici” olarak kendi açılarından el koymaları gerekir.
Corendon Havayolları Almanya’dan Türkiye’ye yapılan uçuşlarda 10 Euro’ya döner ayran satma kararı aldı
patronlardunyasi.com