Danıştay’tan Emniyet’e ret: Ses ve görüntü yasağında son nokta koyuldu

Gazetecilerin ve yurttaşların polis müdahalelerinde kayıt almasını engelleyen Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “görüntü ve ses kaydı genelgesini” Danıştay, tarafından iptal edildi. Emniyet itirazda bulundu. Danıştay, emniyetin yaptığı itirazı reddetti.

Birgün’den Kayhan Ayhan’ın haberine göre; daha önce Diyarbakır Barosu’nun açtığı davada genelgenin yürütmesini durduran Danıştay 10. Dairesi, nihai kararında düzenlemenin basın ve haberleşme özgürlüğüne aykırı olduğunu belirterek iptaline hükmetmişti. Genelgenin, Anayasa’nın 7. ve 13. maddelerine uygun olmadığına dikkat çekilmişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün iptal kararına yaptığı itiraz, Danıştay Dava Daireleri Kurulu tarafından reddedildi. Kararda, ses ve görüntü kaydı yasağının demokratik bir toplumda gereksiz bir müdahale olduğu, hakkın özüne dokunduğu ve hukuki dayanağının bulunmadığı vurgulandı.

“DEMOKRATİK HAKKA BİR MÜDAHALE”

Danıştay’ın ek gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Anayasa’nın 13 ve 26. maddeleri kapsamında kanunen öngörülen sınırlı sebeplerle ve meşru amaçlarla, demokratik toplum düzeninin gerekleri gözetilerek, sınırlama amacı ile aracı arasında ölçülü bir dengenin gözetilmesi ve hakkın özüne dokunulmaması suretiyle dar bir alanda yapılabilecek sınırlamalar yerine, bireylerin haber alma özgürlüğünün sağlanmasına yönelik en önemli araçlardan olan basın organ ve mensupları yönünden herhangi bir ayrıma gidilmeksizin haber niteliği taşıyan olaylarda ses ve görüntü kaydı alma yasağı getirilmesi demokratik bir toplumda gerekli olmayan, hakkın özüne dokunan, hukuken kabul edilebilir bir zorlayıcı sebebe dayanmayan ve ölçülü olmaktan uzak bir müdahale niteliğindedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir