Acemoğlu’nun X hesabından paylaştığı konuşma metninde dünyadaki son gelişmelere temas ediyor.
BİZİ ENDİŞELENDİREN ŞEYLER BİR YANDAN DA UMUT VERİYOR
Sevgili takipçilerim, Nobel törenindeki konuşmamın metnini burada sizlerle paylaşıyorum. En iyi dileklerimle.
Majesteleri, Kraliyet Ailesi Üyeleri, Ekselanslar, Sayın Nobel Ödüllüler, Hanımlar ve Baylar,
Profesör Johnson, Profesör Robinson ve kendi adıma İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’ne ve Nobel Vakfı’na ekonomik ve politik kurumların kökenleri ve bunların yarattıkları küresel eşitsizliklerin yönleri hakkında yapmış olduğumuz çalışmaları takdir etmelerinden dolayı teşekkür etmek isterim.
Bu ödülün bize verdiği mutluluk sadece çalışmalarımıza vermiş olduğu büyük onur değil, aynı zamanda bu konular üzerinde çalışan genç akademisyenleri de yüreklendirecek olmasından dolayı. Bu çalışmamız, içlerinde bu odada da bulunan bir çok insanın ortak çabasının bir sonucu ve ekonomi ile tarihi birleştirerek sosyal bilimlerde önemli sorulara cevap verilebileceğinin de göstergesi.
Çalışmalarımız dünyanın her tarafında, refahın paylaşımı için en önemli katkıyı yapanın demokratik katılım, hukukun üstünlüğü, mülkiyet hakları güvenliği ve ekonomik fırsatlara ulaşımda eşitlik gibi kapsayıcı kurumlar olduğunu gösterdi.
25 yıl sonra bugün, bu aynı kurumlar tehlike altında. Hemen her yerde demokrasi tehlike altında. Demokratik kurumlar için destek en alt seviyede. Ve üstelik dünya ısınan bir iklimin, yeni global güç ilişkilerinin ve hızla yaşlanan nüfusun doğurduğu problemlerle de karşı karşıya. Belki de daha da önemlisi, yapay zeka her şeyi her yerde ve birden sekteye uğratma kapasitesine sahip.
Tarih bir çok ders ile dolu. Refahın paylaşımı insanlık tarihinde sadece bazı zamanlarda gerçekleşmiş ve bu hiçbir zaman kendiliğinden olmamış. Kapsayıcılık en önemli etken. Eğer, ilerleme adına, politik olarak güçlü olanlar halkın sesini ve haklarını kesintiye uğratırlarsa, eğer seçkinler toplumun geri kalanını harcanabilir olarak görmeye başlarlarsa ve eğer sadece kendi fikir ve yeteneklerinin önemli olduğunu düşünme hatasına düşerlerse bunlar refah paylaşımına yol açan kurumların param parça olmasına neden olacaktır.
Kurumlar her zaman tercihlerin sonucudur.
Bizi endişelendiren şeyler bir yandan da bize umut veriyor. Daha iyi kurumlar meydana getirmek ve teknolojinin yönüne karar vererek daha fazla iş yaratmak elimizde. Ancak bu, tüm bu odada bulunanlar kadar kurumlar, teknoloji, eşitsizlik ve yapay zeka çağında refah paylaşımını nasıl sağlarız gibi önemli soruların peşinden koşarak yeni çalışmalarda bulunacak genç araştırmacıların da katıldığı ortak bir çabanın sonucu olmalı.