Değeri dudak uçuklattı! İmparator Nero dönemine ait bin 368 sikke bulundu
Nero’nun iktidar dönemi, Roma İmparatorluğu için zorlu bir süreçti. Öncesinde İmparator Claudius, M.S. 41-54 yılları arasında Britanya’yı işgal ederek büyük topraklar ele geçirmişti.
Ancak bu dönemdeki direnişler Nero’nun tahta geçmesiyle de devam etti. M.S. 60 yılında, Britanya’daki İceni kabilesinin kraliçesi Boudica, Roma’ya karşı büyük bir isyan başlattı.
Neredeyse başarıya ulaşan bu isyan, Roma ordusu tarafından bastırıldı. Nero’nun hükümdarlığı, annesi ve eşinin öldürülmesi, M.S. 64’te Roma’da meydana gelen büyük yangın ve sonunda intiharıyla sona erdi.
DEĞERİ 4 MİLYON TL’Yİ AŞIYOR
Worcestershire Müzeleri’nin açıklamasına göre, sikkelerin tamamına yakını gümüş denarius tipi Roma sikkelerinden oluşuyor. Bu sikkeler, M.Ö. 157 ile M.S. 55 yılları arasında basılmış. Hazine içinde bulunan tek bir altın sikke ise, bölgedeki Dobunni kabilesine ait olup M.S. 20-45 yılları arasında basılmış.
Müze yetkilileri, bu sikkelerin büyük ihtimalle Roma ordusu aracılığıyla bölgeye getirilmiş olabileceğini belirtiyor. Hazineye, toplamda 100 bin İngiliz sterlini (yaklaşık 4 milyon 400 bin TL) değer biçildi. Sikkelerin bu kadar çok sayıda olması, gömüldükleri dönemde çok büyük bir serveti temsil ettiklerini gösteriyor.
2023 yılının sonunda bulunan hazine, 2024’te detaylı bir şekilde incelendi ve “hazine” statüsü kazandı. İngiliz hükümeti, 300 yıldan eski değerli metal eserleri bu statüde değerlendiriyor.
HAZİNE NEDEN GÖMÜLDÜ?
Sikkelerin neden gömüldüğü halen gizemini koruyor. Ancak müze yetkilileri, bunun bir yerel çiftçinin birikimi olabileceğini düşünüyor.
Çiftçinin Roma ordusuna tahıl ve hayvan sağlayarak bu serveti elde etmiş olabileceği belirtiliyor. Diğer bir teori ise, bölgenin Roma İmparatorluğu’nun sınırında bulunması nedeniyle yaşanan çatışmaların, sikkelerin saklanmasına neden olmuş olabileceği yönünde.