Deli Dumrul’a ‘Pes’ dedirtecek zamlar!

2024’te 3 kez zamlanan köprü ve otoyollara yeni yılın ilk zammı geldi. Yeni zamlarla birlikte paralı köprülerden geçmenin hiçbir ekonomik katkısı kalmadı.

Osmangazi Köprüsü’nden otomobille tek yön geçiş ücreti yüzde 43’ü aşan yeni yıl zammıyla birlikte 555 liradan 795 liraya çıktı.

Bu ücreti ödemek yerine İzmit Körfezi’ni dolaşmak olağanüstü ucuz, köprü ise olağanüstü pahalı hale geldi.

Osmangazi Köprüsü yerine körfez kullanıldığında benzinli bir araç 259 lira, dizel 187 lira, LPG’li araçlar da sadece 168 lira yakıt tüketiyor.

En pahalı olan benzinli araçla bile köprü yerine körfez geçişi kullanıldığında 536 lira cepte kalıyor.

Aynı parayla fazladan iki kez daha körfez geçilebiliyor. 15 Temmuz Çanakkale Köprüsü de feribota göre 115 lira daha pahalı hale geldi.

İŞTE HESAP

Araç sahiplerinin körfezi geçmek için önlerinde 3 alternatif yol bulunuyor.

Bunlarda ilki olan Osmangazi Köprüsü’nden geçmek 795 lira. Köprü ve yolun toplam uzunluğu yaklaşık 12 kilometre. İkinci alternatif olan İzmit Körfez geçişi ise yaklaşık 94 kilometre ve yaklaşık bir saat sürüyor.

Köprü ilk yapıldığında körfez geçişinde harcanan zaman ve yakıt tüketimini bir ölçüde de olsa karşılayacak şekilde köprü fiyatı belirlenmişti. Ancak yeni zamlarla körfez geçişi çok

ekonomik oldu. Köprü geçişindeki 12 km düşüldüğünde toplam mesafe 82 km oluyor. Bu mesafeyi benzinli araç 260 TL, dizel araç 187 TL ve LPG’li araç da 168 TL yakıt tüketimiyle geçiyor.

Üçüncü alternatif yol olan Eskihisar-Topçular feribotuyla geçmenin maliyeti ise 399 TL. Yolculuk süresi bekleme, bindi, indi yaklaşık 40 dakika sürüyor ve cepte 396 lira kalıyor.

ÇANAKKALE’DE FERiBOT DAHA UCUZ

Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti 585 liradan 795 liraya çıktı. Çanakkale Boğaz’ını milyarlarca lira harcanarak yapılan köprü yerine feribotla geçmenin otomobil sürücüleri için maliyeti ise 445 TL. Üstelik günübirlik gidiş dönüş yapıldığında toplam ücret 890 TL yerine 680 liraya iniyor.

Köprü ücreti zamdan önce 585 lirayken feribota alternatif olabiliyordu. Ancak yeni zamlarla feribot ekonomik, köprü ise aşırı pahalı hale geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir