ANKARA – MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başlattığı yeni süreçte pek çok adım ve açıklama kamuoyunun gözü önünde gerçekleşse de cevap bekleyen çok fazla soru bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın neden sürece dair net cümleler kullanmadığı, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın aklındaki planın ne olduğu, İmralı’daki ilk görüşmeden kamuoyuna yansımayan mesajların neler olduğu, silah bırakma çağrısı yapılıp yapılamayacağı gibi sorular hala cevap arıyor. Kaynaklar bu soruların cevaplarının net olmadığını, süreç içinde şekilleneceğini söylüyor.
ÖCALAN İLK GÖRÜŞMEDE NELER SÖYLEDİ?
PKK lideri Abdullah Öcalan, İmralı’da yapılan ilk görüşmeden sonra kamuoyuna yedi maddelik bir mesaj iletmiş Türkiye ve bölge için barış, demokrasi ve kardeşlik devri olduğunu söylemiş ve “Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim” demişti.
ÖCALAN: BENİM PLANLAMALARIM VAR, SONRAKİ GÖRÜŞMELERDE SİZİ DİNLERİM
DEM Partili kaynakların aktardığına göre İmralı’da yapılan ilk görüşmenin gündemini Öcalan belirledi ve ağırlıklı olarak Öcalan konuştu. Görüşmede İmralı heyetinin detaylı bir aktarım yapma imkanı olmadı. Öcalan, görüşmeye hazırlıklı ve aklında bir planla geldi ve heyete, “Benim bazı planlamalarım var, sonraki görüşmelerde sizin aktarımlarınızı dinleyeceğim” dedi.
AHMET TÜRK’ÜN SİYASİ PARTİ ZİYARETLERİNDE OLMASINI ÖCALAN ÖNERDİ
Kamuoyuna ilettiği yedi maddelik mesajın aktarımının ardından heyete siyasi partilerle de görüşmelerini söyledi ve bu görüşmelerde çizilecek çerçeveyi çizdi. Siyasi partilerle görüşmelerde mevcut siyasi zeminin yoklanmasını ve kendisinin gereken adımı atma konusunda gücü ve inisiyatifi olduğunun iletilmesini istedi. Öcalan, siyasi partilerle yapılacak görüşmelerde Ahmet Türk’ün de olmasını önerdi.
YASAL ÇERÇEVE VE TOPLUMSAL RIZA ŞART
Bir adım atılacaksa sürecin ve süreci yürütenlerin hukuki güvenliği için sürecin yasal çerçevesinin oluşturulmasının şart olduğunu ileten Öcalan toplumsal rızanın oluşturulmasının da öncelik olduğuna dikkat çekti.
BAHÇELİ’NİN ÇAĞRISI TARİHİ BİR FIRSAT, BU FIRSAT KAÇMAMALI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısını önemsediğini ifade eden Öcalan, bu çağrıyla başlayan sürecin Türkiye açısından tarihi bir fırsat olduğunu kaydetti. Bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini belirten Öcalan, fırsat kaçırılırsa herkesin kaybedebileceğine dair tespitlerini sundu. Öcalan’ın silah bırakma çağrısına dair bir değerlendirmesi olmadı. Ancak bu sorunun çözülmesinin zamanının geldiğini net bir biçimde ifade etti.
ÖCALAN: DEMİRTAŞ, YÜKSEKDAĞ VE GÜVEN SÜRECE KATKI SUNSUN
İmralı heyetinin cezaevlerini ziyaret etmesini de Öcalan önerdi. Bu sürecin gelişimine cezaevindeki siyasi tutukluların da destek vermesini istedi. Leyla Güven, Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın isimlerini de zikrederek bu isimlerin sürece katkı sunmasını istedi.
CUMHURİYETİN KURUCU PARTİSİ CUMHURİYETİN DEMOKRATİKLEŞMESİNDE ROL ALMALI
Öcalan’ın CHP’ye dair de değerlendirmeleri oldu. Tarihsel olarak cumhuriyetin kurucu partisi olması vesilesiyle cumhuriyetin demokratikleşmesinde de CHP’nin rol alması gerektiğini söyledi.
‘ÖCALAN ÇOK NET İFADE EDİYOR’
Sürecin geldiği aşamayı değerlendiren DEM Partili kaynaklar Öcalan’ın, MHP lideri Bahçeli’nin çağrısı ve açıklamalarını “Türkiye ve iktidar açısından tarihi fırsat” olarak yorumladığını hatırlatarak “Bu sorununun çözülmesi gerektiğini çok net olarak ifade ediyor. Bu fırsat kaçırılırsa, herkesin kaybedeceğini söylüyor. Aslında Bahçeli ve Öcalan’ın bu anlamda söyledikleri aynı” diye konuştu.
AK PARTİ’DE YANLIŞ POLİTİKALARIN TELAFİSİNE DAİR TARTIŞMALAR VAR
İmralı heyetinin siyasi parti ziyaretlerini değerlendiren kaynaklar, AK Parti ve MHP’nin sürecin çözüme ve barışa evrilmesi konusundaki isteklerini gözlemlediklerini ifade etti.
Tüm partilerin şiddet ve silah denkleminden çıkılması yönünde talebi olduğunu belirten kaynaklar AK Parti’de Kürtlerin 40-50 yıldır örgütlenmesine sebep olan yanlış politikaların telafisine dair bir tartışma olduğunu da söyledi.
ÖNCE ÇATIŞMA ZEMİNİNDEN ÇIKILMASI, SONRA SÜRECİN BİRLİKTE ÖRÜLMESİ
Sürece dair karşılıklı çatışma zemininden çıkılması ve sonraki sürecin birlikte örülmesine dair bir izleğin konuşulduğunu belirten kaynaklar, bu süreçlerin nasıl örüleceğine dair detayların henüz netleşmediğini ifade etti.
İKTİDARIN BİR İRADESİ VAR AMA…
Kaynaklar, iktidarın sürecin koşullarını oluşturmaya dönük bir iradesi ve niyeti olduğunu gözlemlediklerini kaydederken “Bir irade var ama toplumu buna hazırlamaya dönük bir dil kullanılmıyor” eleştirisi getirdi. İktidar temsilcilerinin kullandığı dilin Kürtleri rahatsız ettiğini belirten DEM Parti kaynakları, “Örneğin Hakan Fidan normalde bu süreçleri iyi bilen biri. Bu süreçleri zehirleyenler olacağını da çok iyi bilen biri. Ama buna rağmen kendilerinin de oluşturduğu sürecin ruhuna uymayan değerlendirmeler yapıyor. İktidar sözcülerinin değerlendirmeleri umut yerine şüpheyi ve umutsuzluğu derinleştirebiliyor” yorumunda bulundu.
‘CHP GEÇMİŞ YILLARA GÖRE DAHA İLERİ BİR NOKTADA’
CHP’nin yeni sürece bakışını değerlendiren kaynaklar, “CHP İktidara güvenmiyor. Şu anda bir kısmı çözümden yana. Bir kısmı ise barışçı olmayan bir dil kullanıyor. Ama CHP geçmiş yıllara göre ileri bir noktada duruyor” dedi.
‘CHP’NİN KOMİSYON ÖNERİSİNE KATILIYORUZ’
CHP’nin komisyon kurulması önerisine DEM Parti’nin de katıldığını ve bu konuda ısrarcı olduklarını belirten DEM Parti kaynakları, AK Parti’nin de komisyon kurulmasına dair keskin bir itirazı olmadığını ifade etti.
‘ELİMİZDE BİR ŞEY OLMALI Kİ TABANIMIZA GİDELİM’
Sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceğinin, Meclis’in hangi adımları atacağının bir sonraki görüşmede biraz daha netleşeceğini kaydeden DEM Partililer, “İşin rengi netleştiğinde biz de kendi tabanımızı ikna etmek için çalışmalara başlayacağız. Yüzlerce toplantı, ziyaret gerçekleştireceğiz. Ama bunun için elimizde bir şey olmalı. Elimizde bir şey olacak ki biz de topluma gidelim” dedi.
‘SİLAH BIRAKMA KONUSUNDA MUTLAKA BİR TAKVİMLENDİRME OLMALI’
Silah bırakma çağrısının karşılık bulup bulmayacağında dair tartışmaları sorduğumuz DEM Parti yöneticileri, “Bu konunun birincil muhatabı Öcalan. Ama bu sözün ve bu sözden sonraki planlamanın ne olacağına dair netliğin muhataplarına, kendi örgütüne iletilmesi, netleştirilmesi ve bir takvimlendirmeye kavuşturulması lazım. Bu takvimlendirme olmadan herhangi bir çağrı herkesi, her şeyi boşluğa düşürebilir” diye konuştu.
TÜRK İMRALI’YA GİTMEYECEK
Ahmet Türk’ün İmralı’ya yapılacak ziyaretlerde heyette yer almayacağı, sadece siyasi görüşmelerde heyete eşlik edeceği ifade edildi.