Deri sektörü, yükselen maliyetler ve Rusya’daki savaşın olumsuz etkileri arasında moral arıyor.
CİDDİ ZORLUKLAR
Sektörün mevcut durumu hakkında açıklamalarda bulunan TDKD Başkanı Cengiz Sarıgül, deri sektörünün ciddi zorluklar yaşadığını söyledi. Sarıgül, maliyetlerin hızla yükselmesi ve Rus rublesinin dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle ürünlerin Rusya pazarında rekabet gücünü kaybettiğini ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“KAR ETMEYİ BİR KENARA BIRAKTIK, AZ ZARAR EDERSEK SEVİNİYORUZ”
“İçeride doların artmaması ve bunun üstüne Rus rublesinin dolar karşısındaki değer kaybı bizim ürünlerimizi Rus pazarında ciddi pahalı hale getirdi. Şu anda Rus pazarına çalışan firmaların hepsi sadece ayakta kalmaya çalışıyor. Öyle bir hale geldik ki, bırakın kar etmeyi, az zarar edersek sevinir durumdayız. Maliyetlerdeki yükseliş de bizi çok zorluyor. Eskiden ham madde işlenti maliyetinin üstündeyken şu anda işlenti maliyeti ham madde fiyatının iki katına çıkmış durumda. Mevcut durumda işletmelerimizin neredeyse hiçbiri para kazanamıyor, bütün firmalar ufalıyor. Bu fuar olmazsa belki de hiç kimse yeni bir şey üretmeyecek. Hepimiz firmalarımızı fuara yönelik beklentilerle diri ve daha güncel tutuyoruz, modeller hazırlıyoruz. Antalya’da düzenleyeceğimiz bu fuarın sektöre büyük bir moral olacağını düşünüyoruz.”
Dünyada deri konfeksiyonda lider olduklarını ileten Sarıgül, Antalya’nın bu alandaki önemine vurgu yaptı. Her yıl iki kez düzenlenen fuarın sektöre hareketlilik kazandırdığını aktaran Sarıgül, şu ifadeleri kullandı:
“HER ŞEYE RAĞMEN BİRİNCİ SIRADAYIZ”
“Her şeye rağmen dünyada deri konfeksiyon olarak birinci sıradayız. Dünyada deri modasına yön veren yer de Antalya. İnsanlar her 6 ayda bir buraya geldiklerinde 4-5 bin tane yeni modelle karşılaşıyor. Gerçekten dünyada böyle bir üretim hacmi ve çeşitlilik yok”
“HEM DE TATİL YAPIYORLAR”
Sarıgül, “Aslında biz fuarı Rusya’da da yapabilirdik ama Ruslar Antalya’yı çok seviyor, en iyi firmaların burada olduğunu biliyor, kendilerini değerli hissediyor ve gelmek istiyor. Hem fuara gelip alımlarını gerçekleştiriyor hem de tatil yapıyorlar. Bu organizasyon başka bir yerde olsa o müşteriyi hiç bir şekilde getiremeyiz” şeklinde konuştu.
Deri sektörünün ihracat rakamlarını da değerlendiren Sarıgül, Ocak-Ekim 2023 döneminde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre %21,8 düşüşle 87,4 milyon dolara gerilediğini bildirdi. En yüksek ihracat 17,8 milyon dolarla ABD’ye yapılırken, Kazakistan 9,7 milyon dolarla ikinci, Hollanda ise 9,6 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Aynı dönemde kilogram başına ihracat tutarı ise 124,3 dolardan 112,1 dolara düştü.
Deri sektörü, bu zorlu süreçte Antalya’da düzenlenecek fuarla moral bulmayı ve yeni iş bağlantılarıyla toparlanmayı hedefliyor.