Shein, 2008 yılında kurulduğundan bu yana hızla büyüdü ve pandemi döneminde iş hacminde oldukça yükseltti. Şirketin hızlı yükselişi az bilinen bir markadan, 150 ülkedeki müşterilere ürün gönderen, dünyanın en büyük hızlı moda perakendecilerinden birine dönüşmesini sağladı.
Ancak Çin’de kurulan ancak şu anda merkezi Singapur’da bulunan şirket, tedarik zincirlerinde zorla çalıştırma iddialarını da içeren çevresel etkisi ve çalışma zorlukları nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu.
Internet tekstil firması Shein ,ürünlerinin Uygurların zorla çalıştırıldığı Çin’in Sincan bölgesinde üretilen pamuğu içermediği konusunda İngiliz milletvekillerine güvence vermeyi reddetti.
Shein’in Avrupa kolunun genel danışmanı Zhu, iş ve ticaret komitesindeki milletvekilleri önündeki gergin tartışmalarda, aktivistlerin zorunlu çalıştırma konusundaki endişeleri arasında, hızlı moda perakendecisinin tedarik zinciriyle ilgili soruları yanıtlamaya yetkili olmadığını söyledi.
Zhu, Shein’in üreticilerinin (şirketin doğrudan sahip olmadığı) tartışmalı ipliği kullanıp kullanmadıkları veya bunlardan herhangi birinin Sincan bölgesinde bulunup bulunmadığı hakkındaki soruları yanıtlayamayacağını söyledi. Şirketin gelecekte yazılı bir cevap sağlayabileceğini söyledi.
Zhu’ya bölgedeki pamuk üretimi ile Müslüman azınlık Uygur halkının zorunlu çalıştırılması arasındaki bağlantıları ortaya koyan bir dosya gönderildi.
Yinan Zhu, iş ve ticaret seçme komitesine ifade veriyor.
Iddialar, H&M, Nike, Burberry ve Adidas gibi bazı büyük moda markalarının Sincan pamuğu kullanan ürünlerini piyasadan kaldırmasına ve bu durumun Çin’de tepkilere yol açmasına, ayrıca şirketlerin boykot edilmesine yol açtı.
Ticaret ve İş Komitesi’ndeki milletvekilleri, Bayan Zhu’ya Shein ürünlerinin Çin pamuğu ve özellikle Sincan pamuğu içerip içermediği konusunda defalarca itirazda bulundu.
Şirketin herhangi bir fabrikası veya üretim tesisi bulunmadığını ancak çoğunluğu Çin’de olmak üzere Türkiye ve Brezilya’da da geniş bir tedarikçi ağıyla çalıştığını söyledi.
Shein’in “faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yasa ve düzenlemelere uyduğunu” da sözlerine ekledi.
Zhu, tedarikçilerinin katı standartlara uymak zorunda olduğunu ve üçüncü taraf kuruluşların binlerce denetim gerçekleştirdiğini savunsa da, Zhu tedarikçilerin hangi 140 kategoride denetlendiğini veya bunlar arasında Sincan pamuğuna yönelik bir yasağın olup olmadığını söyleyemedi.
İngiltere Milletvekili Charlie Maynard, politikacıların Shein ürünlerinde Çin’den gelen pamuk bulunup bulunmadığı gibi “çok basit sorular sorduğunu” ve Zhu’nun “bize net cevaplar vermediğini” ve “kasıtlı cehalet” sergilediğini düşünüyor.
Çinli online pazaryerinden Stephen Heary, “ortaklar ve tüketicilerden gelen geri bildirimleri dikkate aldıklarını” ve Sincan bölgesinden satıcıların sitede ürün satmasına izin vermediklerini iletti.
Ancak şirketin bölgeden pamuk kullanımını yasaklayıp yasaklamadığına dair bir bilgi verilmedi.
Yazan :Zeynep Küçük Moreau