Diş hekimlerinden içme suyu çağrısı

4

İçme suyundaki florürün çıkarılmasının ‘tehlikeli atık’ olduğunu ifade eden doktor, bu kararın tekrardan gözden geçirilmesi için nedenleri sıraladı.

FLORÜR ZARARLI MI?

ABD’de 1940’larda bu yana kamusal sulara eklenen florür, toprakta, kayalarda ve suda bulunan mineral, dişleri asitlere karşı daha dirençli hale getirdiği ortaya çıktı. Aynı zamanda bakteriyel erozyonu önler ve zamanla diş minesinde kaybolabilen mineralleri yerine koyar.

80 yıldır kabul gören ve yaygın olan bu kullanıma rağmen Dr. Whitman, flörürün zehirli kökenleri ve ciddi nöroloji sorunlarına yol açma potansiyeline sahip olmasından dolayı suda flörürün kullanılması konusunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiği söyledi.

Whitman, 24 Ocak’ta X’e attığı bir tweette, “Doktorlar… Çocuklarının çürükleri için ebeveynleri suçlamayı bırakın. Çünkü bunlar çevresel toksinlere maruz kalma, bozuk beslenme sistemimiz, eğitim eksikliğimiz ve önleyici stratejilerimiz, kronik alerjiler ve ağızdan solunum, epigenetik, tükenmiş toprak ve besin değeri düşük yiyecekler, bağırsak disbiyozu ve besinleri emememe” ifadelerini kullandı.

TUTATSIZ KULLANIM İÇİN ALARM

Diş hekimleri ise içme suyunda florürün tutarsız kullanımı konusunda da uyarıda bulunuyor. Dr. Whitman, suda florür için güvenli hedef aralığının litre başına 0,7 miligram (mg/L) olduğunu açıkladı. Fakat, Dr. Whitman, bu miktarın, nörobilişsel sorunlara yol açabilecek florür maruziyeti aralığına girdiğini söyledi.

Son aylarda yapılan yeni araştırmalar, musluk suyuna florür eklemenin yarardan çok zarar getirdiği yönündeki korkulara daha da endişe verici kanıtlar ekledi. Ocak ayında 74 çalışmanın incelendiği bir analizde, çocuklarda yüksek florür maruziyetinin sürekli olarak daha düşük IQ puanlarıyla bağlantılı olduğu bulundu.

JAMA Pediatrics’te yayınlanan raporda, bir çocuğun idrarındaki florür miktarındaki her 1 mg/L artışın, çocuğun IQ’sunda 1,63 puanlık bir düşüşe yol açtığı ortaya çıktı. Çalışmada ayrıca çocuklarda 2 mg/L’nin altındaki seviyelerde bilişsel sorunlar bulunduğu tespit edildi ve bu durum florürle ilgili mevcut ABD sağlık yönergeleriyle ilgili endişeleri daha da artırdı.

FLORÜR DİŞİ KORUR MU?

Ekim ayında yapılan bir araştırmada da florürün diş çürümesini önleyip önlemediği sorgulandı. Cochrane İşbirliği’nden bir ekip, florürlü suyun çürük önleyici gücünün 1970’lerden bu yana önemli ölçüde azaldığını keşfetti.

Yapılan incelemede, 1975’ten sonra yapılan florür araştırmaları arasında, florürlü su kullanan çocukların, florürsüz bölgelerdeki çocuklara kıyasla ortalama sadece 0,24 daha az çürük süt dişi olduğu bulundu. Çalışmada, araştırmacılar florürlü su kullanan çocuklarda, arıtılmamış su kullanan çocuklara göre çürük diş sayısının her çocukta 2,1 oranında azaldığını tespit edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mardin escort