Dışişleri Bakanı Fidan, Doha’da açıklamalarda bulunuyor

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Doha’da açıklamalarda bulunuyor. 

Fidan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

“Suriye’nin toprak bütünlüğü ve refahı korunmalı. Bu geçiş döneminde çok dikkatli olmalıyız. Özellikle DAEŞ ve PKK’nın bu durumdan bir avantaj sağlamaması için elimizden geleni yapıyoruz. 

Tüm azınlıklar adil bir muameleye tâbi tutulmalı. Yeni hükûmet bütün tarafları kapsayıcı bir şekilde davranmalı ve muhalif güçler birleşmeli. Devlet kurumları korunmalı ve doğru çalışmaları sağlanmalı. Bütün bu anlayışla biz Suriye’de barış ve güvenliğin tesisi için elimizden geleni yapacağız. 

Hem bölgesel hem de uluslararası aktörlerle son hafta içinde yoğun temaslarımız oldu. Dün gerçekten Suriye’nin geleceği için son derece önemli bir gündü. Astana ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran bir araya geldiler. Bu gelişmeleri ele aldılar. Biz bu çerçevedeki Rusya ve İran’ın yapıcı yaklaşımını önemsiyoruz. BM Suriye Özel Temsilcisi de bizimle birlikteydi. Kendisi çok önemli katkılarda bulundu. Daha sonra Arap lkeleriyle Suudi Arabistan, Katar, Mısır ve Ürdün’le bir araya geldik. Bu kardeş ülkelere de yapıcı yaklaşımlarından dolayı teşekkür ediyoruz. 

ABD ile de temaslarımız oldu. Bölgesel ve uluslararası aktörlerle iş birliğimizi devam ettireceğiz” 

“Esad muhtemelen Suriye dışındadır”

Fidan’ın konuşmasından sonra soru-cevap kısmına geçildi. 

“Esad’ın nerede olduğunu biliyor musunuz?” sorusuna Bakan Fidan “Bununla ilgili herhangi bir yorumda bulunamam. Nerede olduğunu da bilmiyoruz. Muhtemelen Suriye dışındadır” yanıtını verdi. 

“Sadece Türkiye değil, bölgesel ve uluslararası aktörlerin bu sürece dahil olması gerekiyor”

Bakan Fidan, Reuters muhabirinin “Suriye’nin istikrarlı bir geçiş dönemi geçirmesi için, Türkiye bu geçiş döneminin istikrarlı olması için ne yapıyor ve bu sürece inanıyor musunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi: 

“Öncelikle daha önce de belirttiğim gibi biz Suriye’nin istikrarı için çok uzun bir süredir çaba gösteriyoruz. Aktörleri yakından tanıyoruz, problemleri yakından tanıyoruz. Gerçekten zorlu problemler ve çok yoğun çalışmamız gerekiyor. Suriye halkı ile birlikte çalışmamız gerekiyor. Sadece Türkiye’nin değil bölgesel ve uluslararası aktörlerin bu sürece dahil olması gerekiyor. Çok iyi ve sorunsuz bir geçiş döneminin olması için sivil halka herhangi bir zarar verilmemesi gerekiyor. Temel hizmetlerin verilmesi gerekiyor. Bölgesel ülkelerin yeni idare ve yeni Suriye’yi komşuları için tehdit ortaya çıkarmayan bir yapı halinde görmesi gerekiyor. Suriye mevcut problemlerine cevap vermeli bu tehditleri engellemeli”

 

Devamı gelecek…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir