Dışişleri Bakanı Fidan’dan KKTC’de ‘iki devletli çözüm’ çağrısı: Yunanistan ile Türkiye arasında ceyeran eden olumlu hava Ada’da yankı bulmalı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lefkoşa’da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘la ortak açıklama yaptı. Fidan, “Son 50 yılda Ada’da bir gerçeklik oluşmuş durumda. Kıbrıs’ta iki ayrı toplumun iki ayrı kesimde birbirinden ayrı kendilerini yöneterek bugüne gelmesini sağlamıştır. Bu gerçekliğin artık hukuksallığa bürünerek iki devletli çözümle Kıbrıs’ın devam etmesi gerekiyor” dedi, ötekileştirme ve uluslararası izolasyonlar gibi politikaların KKTC’nin “tarihsel yolculuğunu” engelleyemeyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Bakan Fidan, mevkidaşı Tahsin Ertuğruloğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile örüştü.


Görüşmede, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ve KKTC’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu da hazır bulundu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın X hesabından yapılan paylaşımda, “Bakanımız Hakan Fidan, Lefkoşa’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile görüştü.” ifadelerine yer verildi.

Fidan, daha sonra KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la görüşmesi sonrası ortak açıklama yaptı.


Dışişleri Bakanı Fidan ve KKTC Cumhurbaşkanı Tatar

Dışişleri Bakanı Fidan, KKTC’de: Mevkidaşı Ertuğruloğlu ve Cumhurbaşkanı Tatar ile görüştü

Hakan Fidan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Son 50 yılda Ada’da bir gerçeklik oluşmuş durumda. Kıbrıs’ta iki ayrı toplumun iki ayrı kesimde birbirinden ayrı kendilerini yöneterek bugüne gelmesini sağlamıştır. Bu gerçekliğin artık hukuksallığa bürünerek iki devletli çözümle Kıbrıs’ın devam etmesi gerekiyor. İki devletli çözüm sıkında adadaki Türk varlığının tescil edilmesi dışında bir çözüm olmadığını herkes görüyor. Biz uluslararası toplumu bu konuda pozisyon almaya, bu hususa destek vermeye davet ediyoruz.”


Dışişleri Bakanı Fidan ve KKTC Cumhurbaşkanı Tatar

Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimine daha iyi bir gelecek için işbirliği çağrısı yapan Fidan, iki devletli çözüm için umutlu olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

“Ben burada asıl çağrımı Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki vatandaşlara, siyasi liderliğe yapmak istiyorum. Ben kendilerini bu konuda cesur olmaya davet ediyorum. Yunanistan ile Türkiye arasında ceyeran eden olumlu havanın Ada’da da yankı bulmasını, hep bareber biraraya gelerek daha iyi bir geleceği inşa etmemiz mümkün. Ege’de ve Akdeniz’de barış dolu bir geleceği inşa edelim.

İki devletli çözüm konusunda umutluyum. Şu ana kadar bütün barış anlaşmaları alandaki gerçekleri değiştirmişlerdir. Bizim çalışmamız alandaki gerçekliğin tescil edilmesi. Kıbrıs iki devletli çözüme kavuştuğu zaman şu andaki halinden farkı ne olacak? Sınırlar aynı, gündelik hayat aynı devam edecek. Ben bu konuda iyi anlattığımız takdirde Yunanistan’ın da uluslararası toplumun da Kıbrıs Rum kesiminin de bu fikre alışacağına inanıyorum. Ötekileştirme ve uluslararası izolasyonlar gibi politikalar KKTC’nin tarihsel yolculuğu engellenemez.”


Dışişleri Bakanı Fidan ve KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu

Toplantının gündeminde ne var?

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının aktardığına göre Fidan, ziyaretinde KKTC yetkilileriyle, İsviçre’de önümüzdeki aylarda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde düzenlenecek toplantı hakkında istişarelerde bulunacak. İsviçre’de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, KKTC lideri Ersin Tatar, anavatanlar ve üçüncü garantör ülke Britanya’nın katılacağı gayriresmî bir toplantı yapılması planlanıyor.

2024, Kıbrıs sorununda hareketli bir yıl olmuştu 

Kıbrıs sorununun çözümünde uzun bir aranın ardından 2024 yılı hareketli geçmişti. 15 Ekim 2024’te New York’ta BM Genel Sekreteri’nin ev sahipliğinde KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ve GKRY lideri Hristodulidis’in katılımıyla gayriresmi bir akşam yemeği gerçekleştirilmişti. Yemeğin ardından BM Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada BM Genel Sekreteri’nin eski Şahsî Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın çalışmalarına da atıfla, Ada’daki taraflar arasında resmî müzakerelerin başlatılması için halihazırda bir ortak zemin bulunmadığı resmi olarak kayda geçirilmişti. 

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Budapeşte’deki Avrupa Siyasî Topluluğu Zirvesi’nde GKRY lideri Hristodulidis’le bir araya gelmişti. 7 Kasım’daki görüşmeye Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da katılmıştı. 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir