Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nun programı kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Uraloğlu, Suriye’deki limanların neredeyse hiç gelişmediğini dile getirerek “Oralara muhtemelen belli yatırımların yapılması noktasında tespitlerimiz ve gayretlerimiz olacak. İlerleyen zamanda bir deniz yetki anlaşması muhtemelen yapılıp, Doğu Akdeniz’deki çıkarlarımızın korunması noktasında vaziyet almamız kesinlikle söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.
“Ticaret noktasında Şam ve Suriye’nin bir tarihi var” diyen Uraloğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Onu yeniden canlandırma adına elimizden geleni yapacağız. Bu bire bir Dışişleri Bakanlığımızın yürüttüğü ve bizlerden de bilgi aldıkları bir çalışma. Bu çok yeni değil. Biz ‘Suriye ile bir gün ilişkiler normalleşir, öyle bir anlaşma yaparsak’ şeklinde bu hep kafamızda vardı.”
‘Yetki genişler’
Bakan Uraloğlu, anlaşmanın Türkiye açısından avantajlarına da değinerek, “Böyle bir anlaşma oradaki hem Suriye’nin hem bizim etkinlik ya da yetkinlik sahamızı genişletir ve oradaki her türlü petrol ve hidrokarbon arama noktasında uluslararası hukuku da dikkate alarak, her türlü yetkiyi iki ülke olarak paylaşmış ya da genişletmiş oluruz. Tabii orada Lübnan var, İsrail var. Mutlaka onları da dikkate alarak, bize en yakın coğrafya Suriye’yi düşündüğümüzde tamamen o bölgenin iki ülkenin net bir şekilde kontrolünde olması söz konusu olacak. Bunun için otoritenin kurulması lazım. Bu kesinlikle gündemde olur ama bugünün gündemi olduğunu söylersek çok doğru olmaz” dedi.
Milliyet, 17 Aralık’taki manşetiyle Akdeniz’de değişen havayı gündeme taşımıştı.
Para basımı için destek verilecek
Uraloğlu, Suriye’nin parasının Rusya tarafından basıldığına işaret ederek “Türkiye bu noktada da muhtemelen bir destek verme noktasında olacak. Dışişleri Bakanlığımızın ve MİT’in koordinasyonunda bu çalışmaları yürütmeye başladık” dedi.