Dört popüler içecekten hangisi dişleri en çok sarartır? Sonuçlar şok edici
Ayrıca doğal yaşlanma süreci, genetik ve bazı tıbbi durumlar da dişlerin sararmasına katkıda bulunabilir. Diş sararması nedenleri arasında seyrek diş fırçalama ve diş ipi kullanmama gibi ağız hijyeni alışkanlıkları plak ve tartarın birikmesi de neden olabilir. Bu da dişlerde sarımsı bir renk tonuna katkı sağlayabilir. Dişleri lekeleyebilen tütün ürünlerinin ve bazı ilaçların rolünü de unutmamak gerekir. Günlük hayatımızı sürdürürken dişlerimiz sürekli olarak bu faktörlere maruz kalır ve sararma kaçınılmaz bir sonuç haline gelir.
BİR DENEY…
Diş hekimi çekilmiş dört dişi aldı ve onları on gün boyunca kahve, çay, kola veya kırmızı şarapta bekletti. Deneyinin sonuçlarını TikTok’ta yayınlayan doktor, sosyal medyada kırmızı şarabın dişleri üzerinde yarattığı korkunç etkilere “hazırlıklı olmadığını” söyledi. Kadehini kaldırdığında neredeyse tamamı şarapla lekelenmiş bir diş gösterdi.
– Kırmızı şarap dişi tamamen sararttı. Dişi, kökü, her şeyi sararttı. Kırmızı şarap kesinlikle dişlerin en güçlü şekilde koyulaşmasına neden olur, diye bitirdi. Ve Cola’nın dişlerin görünümü üzerinde oldukça çarpıcı bir etkisi oldu. Sadece karartmakla kalmadı, aynı zamanda yapısında küçük delikler oluşturarak onu aşındırdı. Dr. bu etkiyi en sevdiği sodanın asidik özelliklerine bağladı.
– Cola sadece dişi çok koyulaştırmakla kalmadı, aynı zamanda bu küçük delikleri de oluşturdu çünkü asit diş minesini ve kök yapısının bir kısmını aşındırdı – sonuçları takipçilerine göstererek söyledi.
VE KAZANAN…
Çay, en sevilen sabah içecekleri mücadelesinde kahveyi yendi çünkü aslında dişleri en az karartıyordu. Kahve sonucunu açıklayan Dr. dişin tepesinin nasıl sarımsıya, kökün ise koyu kahverengiye döndüğünü gösterdi.
Çay için de sonuçlar benzerdi ancak o kadar dramatik değildi ve kök, kahveye batırılmış dişten daha açık kahverengi bir tona dönüştü. Çay da dişleri sarartıyor ama kahve kadar değil.
DİŞ RENGİNİ BAŞKA NE DEĞİŞTİRİR?
Elbette deney gerçek hayat koşullarını yansıtmıyor çünkü insanlar dişlerini genellikle 10 saat boyunca sıvı içinde tutmazlar. Ancak kahve, çay ve şarap gibi popüler içeceklerin yanı sıra sigara içmek gibi diğer bazı alışkanlıkların da dişleri koyulaştırdığı bilinmektedir. Çoğu durumda bu tür koyulaşmalar sadece estetik bir sorundur ve dişlerde herhangi bir sorun olduğunu göstermez ve çoğunlukla giderilebilir.
Dişlerin sürekli sarı kalması, insanların kola gibi asitli yiyecek veya içecekleri tükettikten sonra dişlerini çok çabuk fırçaladıklarının bir işareti olabilir. Çünkü asit dişteki beyaz mineyi kısa süreliğine zayıflatabilir ve dişler bu zayıflamış haldeyken fırçalanırsa dişin dentin adı verilen sarı kısmı bir miktar açığa çıkabilir ve dolayısıyla dişlerin tüm rengi değişebilir.
Tetrasiklin antibiyotikler gibi bazı ilaçların tükürük ile etkileşime girerek dişlerin rengini değiştirdiği ve bunun sonucunda dişlerin kahverengimsi veya grimsi bir renk aldığı bilinmektedir.
Diş renklenmelerinin büyük çoğunluğu endişe edilecek bir durum olmasa da diş hekimleri yine de tek bir değişikliğe dikkat etmenizi tavsiye ediyor. Bir veya bazen birkaç dişin griye döndüğünü fark ederseniz, bu sinir hasarının bir işareti olabilir ve bu, mutlaka diş hekimine gitmeniz gereken bir sorundur.