Dünya Sağlık Örgütü Gazze’ye yardıma hazır, ancak edemiyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin ardından Gazze’ye acil ihtiyaç duyulan yardımı ulaştırmaya hazır olduğunu açıkladı. Ancak, bu yardımların sağlanabilmesi için Gazze’nin tamamına “sistematik erişim” sağlanması gerektiğini vurguladı.
DSÖ yaptığı açıklamada, “İnsani yardım faaliyetlerini engelleyen güvenlik önlemlerinin kaldırılması kritik önem taşıyor” ifadelerine yer verdi.
KRİZ ÇOK BÜYÜK
Cenevre merkezli kuruluş, “karşılaştığımız sağlık krizi çok büyük” uyarısında bulunarak, Gazze’nin sağlık sisteminin yeniden inşasının milyarlarca dolarlık bir yatırım gerektireceğini açıkladı.
Gazze’nin sağlık altyapısının büyük bölümü, bir yılı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle kullanılamaz hale geldi.
Gazze’deki son hastane olan Kemal Advan hastanesinin bir İsrail baskını sonucu tahliye edilmesi ve bombalanması ardından, Gazze sağlık sistemi tamamıyla çökmüş, hastanenin başhekimi ise göz altına alınmıştı. Kendisinden hala haber alınamıyor.
DSÖ, geçen hafta bu maliyetin 10 milyar dolardan fazla olacağını tahmin etmişti. Ayrıca, Gazze’deki 36 hastaneden yalnızca yarısının kısmen işlevsel olduğu, hastanelerin neredeyse tamamının hasar gördüğü veya yıkıldığı, sağlık ocağı ve klinikler gibi sağlık merkezlerinin ise yalnızca yüzde 38’inin çalışabilir durumda olduğu belirtildi.
YARDIMA HAZIRIZ
DSÖ, Gazze’nin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için kapasitesini artırmaya hazır olduğunu belirterek, “İnsani yardımın, tüm sınır kapıları ve yollar üzerinden girişine izin verilmesi ve temel ihtiyaç malzemelerinin ulaştırılmasına yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor” dedi.
Ateşkes öncesine kadar İsrail, Gazze’ye gönderilen yardımın hacmi ve niteliği üzerinde tam kontrol sağlıyordu. İsrail’de sağcı kesim, bu kontrolün devam etmesi gerektiğini savunuyor.
DSÖ’nün Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine dayandırdığı raporda, savaşta 46 bin 600’den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 110 binden fazla kişinin yaralandığı bildirildi.
Yaralananların dörtte birinin ise yaşam boyu rehabilitasyon gerektirecek şekilde ciddi yaralar aldığı tahmin ediliyor. Ayrıca, yaklaşık 12 bin kişinin acil tedavi için tesislere ulaşımın olduğu yerlere tahliye edilmesi gerektiği ifade edildi.