Dünya Türkiye’den satın alıyor: Kilosu 35 lira
19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, 30 yıl önce ilçedeki ormanlardan temin ettiği defne yapraklarını tedarikçi firmalara göndermeye başlayarak önemli bir gelir kaynağı oluşturdu. Bugün, 19 Mayıs ilçesinde faaliyet gösteren defne yaprağı kurutma tesisi, günde yaklaşık 1 ton yaş defne yaprağını kurutma kapasitesine sahip. Kurutma işlemi elek sistemiyle yapılırken, yapraklar ilçedeki kadınlar tarafından titizlikle ayrıştırılarak, firmaların taleplerine göre paketleniyor.
“6-7 MİLYON LİRA GİRDİSİ OLUYOR”
Türkiye’nin dünya genelindeki defne talebinin yüzde 95’ini karşıladığına dikkat çeken Karaman şu ifadelere yer verdi:
“Defne ile ilgili yaptığımız çalışmalar Tarım ve Orman Bakanlığımızın faydalanma planı doğrultusunda bakanlığın verdiği izinle orman köylüsüne izin alarak, bölgeden senede tapulu alanlar ve ormanlar dahil 200 tona yakın yaş defne yaprağı alımı yapıyoruz. Bunun da bölgeye yaklaşık olarak 6-7 milyon lira gibi bir girdisi oluyor. Bu ürün şu ana kadar bakanlığa ait olan ormanlardan temin edildiği için üretimle alakalı çalışmalar başlattık. Aldığımız defnelerle beraber gelen tohumlardan ürettiğimiz fideleri vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Bu yılki hedefimiz yaklaşık olarak 1 milyon adet defne fidanı dağıtmak. Fidelerimiz de şu anda 2 yıllık yetişkin düzeydedir. Fideyi diktikten sonra 4’üncü 5’inci yılında kesim durumuna geliyor. Ondan sonra her 2 yılda bir kesilip satılabiliyor. Dünya’nın defne ihtiyacının yüzde 95’ini Türkiye’den karşılanmakta. Fakat bunun üretimine çiftçimiz çok fazla yönelmiyor. Bu konuda da bilgilendirmeler yapılması lazım.”
“DEFNE YAPRAKLARI İLAÇ, ÇAY VE YEMEKLERDE ÇOK FAZLA KULLANILIYOR”
Defne yapraklarının kozmetik, ilaç, çay ve sabun gibi birçok ürünün hammaddesi olduğunu belirten Hakkı Karaman, bu doğal ürünün hem yerel ekonomi hem de sağlık sektörü açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Karaman, “Defne yaprakları daha çok kozmetik, ilaç, çay, hatta yemeklerde kullanım oranı çok yüksek. Bunun kozmetiğini, şampuanını, sabununu yapıyorlar. Hatta sabunu bazı illerimizde yapılıyor. Bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bunların da yaygınlaşması için şu anda hem defne türlerinin belirlenmesi ve tüketiminde faydası olan konularla ilgili Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile yeni bir proje başlattık. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çevre ormanlarda yaptığımız resmi kesimlerden dolayı bölgede bazı şikayetler oluşuyor. Vatandaşın bunu resmi olarak kesilebileceğini, resmi olmadan kesilemeyeceği konusunda bilgilendirmeler yapmamız gerekiyor. Yapılan tüm kesimlerin bakanlık izni ile olduğunu, her 2 yılda bir üçüncü yıl aynı alandan kesim yapılarak devam edildiğinin bilgilendirilmesi gerekiyor. Defne yaprağı daha çok ülkemiz dışında kullanılan bir ürün” şeklinde ifadelere yer verdi.
“YAŞ YAPRAĞI 35 TL, DALLI OARAK 10 TL’DEN ALINIYOR”
Defne yaprağının bölge halkına önemli bir gelir kaynağı sağladığını belirten Karaman, “Defne alımında köylülerin kesip kamyonla veya arabalarıyla getirdiği ürünler burada tartılıyor ve ücretleri peşin ödeniyor. Şu anda yaş yaprağı 35 TL’den alıyoruz. Dallı olarak da 10 TL’den alınıyor. Çiftçimiz bundan büyük bir gelir elde ediyor. Biz burada alım sonrası defne yapraklarını fırında sıcak hava ile kurutup işliyoruz. Daha sonra işçilerimiz yaprakları ayıklayarak firmaların istediği ölçülerde onları gönderiyoruz” dedi.