Dünya’nın etrafında garip olay: Bilim insanları bile şaşkın… 1.200 kilometre uzunluğunda

Bilim insanları, auroraların Dünya’nın manyetik alanıyla hizalanmış uzun yapılar oluşturduğunu keşfettiler. Bu tür bir hizalanma özellikle alçak enlemlerde mavi auroralarda ilk kez gözlemlendi. Araştırmalar, auroranın yaklaşık 1.200 kilometre uzunluğunda, üç ayrı yapıdan oluştuğunu ve 400 ila 900 kilometre arasında değişen yüksekliklerde yer aldığını ortaya koydu.

Yeni bulgular, mavi auroraların oluşumu hakkındaki varsayılan bilgileri de değiştirebilir. ŞU ana kadar Dünya’yı çevreleyen yüklü parçacıkların oluşturduğu bir bölgenin, düşük enlemlerde görülen auroraları üreten enerjik nötr atomların (ENA’lar) kaynağı olduğuna inanılıyordu. Fakat  bu olayda güçlü bir fırtınanın ENA’ları aşırı enerjiyle yükleyerek auroranın renginin geleneksel kırmızıdan maviye dönmesine neden olabileceği öngörülüyor

AÇIKLANAMAYAN GİZEM: BULGULAR YETERSİZ

Tüm bu bulgulara rağmen araştırmacılar bu mekanizmayla gözlemlenen mavi auroranın tüm özelliklerini açıklamakta zorlanıyorlar. 
Araştırma ekibinden Kazuo Shiokawa mavi aurorlar için, “Birkaç yüz kilometre uzunluğunda ve manyetik alan çizgilerine hizalanmış mavi aurora yapıları bulduk. Ama bu yapıları yalnızca ENA aktivitesiyle açıklamak oldukça güç. ENA’ların manyetik alan çizgileriyle hizalı yapılar oluşturması beklenmez.” ifadelerini kullandı. 

Bazı bilim insanları, bu mavi auroranın moleküler nitrojen iyonlarının güneş ışığıyla etkileşiminden kaynaklanabileceğini düşünüyor. Fakat araştırma ekibi bu olayın halen açıklanamayan farklı bir sürecin sonucu olabileceğini düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir