Ekonomik isimsizler: Nedir bu Piyasa Araştırmaları Anketi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay Piyasa Katılımcıları Anketi yapıyor. Bu ankette katılımcılara; yıllık enflasyon (12 ay ve 24 ay), faiz, döviz kuru ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİ) beklentileri soruluyor.

Anketin amacı şu sözlerle tarif ediliyor: “Piyasa Katılımcıları Anketi ile finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzman kişilerin, çeşitli makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentilerinin izlenmesi amaçlanmaktadır.”

BANKACILAR ÇOĞUNLUKTA AMA HANGİ BANKALAR

Merkez Bankası, bu anketin sonuçlarını her ay kamuoyu ile paylaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de çıkan sonuçları değerlendiriyor. Buna göre bir çerçeve çiziyor.

Kasım ayındaki anket 72 isme gönderildi, 68 kişi katıldı. Bu isimlerden 51’i finansal sektörden 17’si reel sektörden. Meslek olarak en yüksek payı bankalar teşkil ediyor. Katılım sayısı zaman zaman değişiklik gösteriyor…


ABD’de Piyasa Araştırmaları Anketi’ne katılan kurumlar

PİYASA ONLARI TANIMIYOR

Tüm bu uygulamalar Avrupa’da da ABD’de de var ancak bir farkla…

Türkiye’dekine göre, Avrupa ve ABD’de daha şeffaf bir anlayış söz konusu.

ABD’de yapılan Piyasa Katılım Anketlerinde katılımcıların çalıştıkları kurumların isimleri yer alıyor.

Bu neden önemli? Bu isimler tercihleri bütün piyasaya yön veriyor. Ancak bu piyasa isimleri, kurumları bilmiyor.

Türkiye’de piyasa katılımcılarının kim oldukları ve tahminlerinin ne olduğu açıklanmaması.

TCMB’NİN KASIM AYI PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ

Merkez Bankası, 16 Kasım’da kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) artış beklentisi yıl sonu için yüzde 44,81’e ve 24 ay sonrası için yüzde 18,08’den yüzde 18,33’e yükselirken, 12 ay sonrası için 27,44’ten yüzde 27,20 geriledi.

Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 36,6347’den 35,7205’e düşerken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 42,7340’tan 42,7475’e çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi’ni şöyle değerlendirdi: “Enflasyon beklentisi 12 ay sonrası için iyileşmeye devam ederken diğer vadelerde sınırlı artış gerçekleşti. Fiyat istikrarına giden yol sabır ve kararlılık gerektiriyor. Dezenflasyonu sağlamaya yönelik programımızı titizlikle uygulamaya devam ediyoruz.”

Oğuz Ok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir