-
Haber7
Piyasaya yüklü miktarda ve aslından ayrılması pek mümkün olmayan sahte 50 dolar sürüldüğünün bilgisi üzerine alarma geçildi.
Para makinelerinden dahi geçen sahte dolarları gerçeğinden ayırt etmenin çok zor olduğu biliniyor. Gerçeğinden ayırt edilmesi çok zor olduğu belirtilen bu dolarların, yazılım güncellemesi yapılmayan para sayma makinelerinden geçtiği belirtiliyor. İstanbul Kapalıçarşı üzerinden piyasaya sürüldüğü iddia edilen sahte dolarlar, gelişmiş teknoloji ile mor ışıktan dahi geçiyor.
Haber7 Muhabiri Dilan Can’a konuşan Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kısa süre önce el değiştiren tüm 50 dolarlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. İslam Memiş, özellikle deste arasında anlaşılması mümkün olmayan sahte banknotların tek tek incelenmesi gerektiğini belirtti.
PARA SAYMA MAKİNESİNDEN BİLE GEÇİYOR…
Özellikle sahte 50 dolarların piyasaya sürüldüğünü vurgulayan Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “50 dolar çok kontrol edilmiyor çünkü bu paranın miktarı ile alakalı bir durum. Paranın tutarı arttıkça kontrol edilebilirliği de artıyor” şeklinde konuştu.
Tedbir olarak Kapalıçarşı’da 50 dolarların alınmadığını belirten İslam Memiş, sahte dolar dolandırıcılığının bu nedenle piyasayı etkilediğine de dikkat çekti. Memiş, kağıt özellikleri ve kalitesi itibarıyla da daha önce üretilip piyasaya sürülen sahte dolarlardan daha kaliteli olduğunu ve anlamanın pek mümkün olmadığını vurguladı.
Söz konusu sahte dolar banknotlarının para sayma makinelerinden bile geçebilmesine ilişkin Memiş, “Teknolojinin gelişmesiyle beraber kalpazanların da yapacaklarının sınırı maalesef kalmadı. Bu kez piyasaya sürülen 50 dolarlık sahte banknotlar orijinaline çok yakın. Para sayma makinelerinin yazılım güncellemesi yapılmazsa ayırt edilmesi pek mümkün gözükmüyor” dedi.
KALPAZANLAR İŞTE BÖYLE DOLANDIRIYOR!
Para Piyasaları Uzmanı Memiş vatandaşları uyararak, “Özellikle bankalar, döviz büroları, kuyumcular gibi yerler kapandıktan sonra döviz işlemi yapmamalı. Kalpazanlar genelde bu yerler kapandıktan sonra esnafa gidiyorlar ve o dükkândan ürün satın almak istiyorlar. Ürünün ödemesini 50 dolar üzerinden yapıyorlar ve bir de para üstü alıyorlar. Sahte dövizlere karşı esnafında duyarlı olması lazım” dedi.
SAHTE DOLAR NASIL ANLAŞILIR?
Bu kez sahteciliğin boyut atladığına dikkat çeken İslam Memiş, kağıt, kabartma, filigran, emniyet şeridi gibi özelliklerden doları ayırt etmenin mümkün olduğunu belirtti. Ancak bu kez doların ortasındaki mavi şeridin orijinaline çok yakın olduğunun altını çizen İslam Memiş, para sayma makinelerine yazılım güncellemesi yapılmadığı sürece makinenin bunu algılamayacağını söyledi.
Döviz ulaşımının yoğun olduğu dönemlerde sahte dolarların genellikle piyasaya sürüldüğünü açıklayan Para Piyasaları Uzmanı Memiş, sahte doların 10, 20 ve 50 dolarlık banknotların sağ üst köşesinde bir bant bulunduğunu ve ışığa tuttuğunda emniyet şeridinin yanı sıra renk değiştirme özelliğine sahip olan bu bandın görüleceğini söyledi.