Elon Musk New York’u Londra’ya bağlayacak çılgın projeyi yapmak istiyor
Zaman zaman her gün binlerce insana hizmet veren ama yine de mantığa ve fizik kurallarına meydan okuyan devasa altyapı projelerinin inşa edildiğini gördük .
Temsili örnekler olarak Fransa’yı Birleşik Krallık’a bağlayan Kanal Tüneli’nden veya Pekin’i Şangay’a bağlayan toplam 1.318 kilometre uzunluğa sahip köprüden (Danyang-Kunshan Büyük Köprüsü) bahsediyoruz
Ancak aşağıda ele aldığımız proje onlarca yıldır ortalıkta dolaşan bir fikre dayanıyor ve kesinlikle insanlık tarihinin en iddialı altyapı projelerinden biri. Transatlantik Tünelin yapılma sebebi , yıllardır bazı mühendis, mimar ve iş adamlarının aklında dolaşan ama uygulamaya henüz yol alamamış radikal bir öneri.
Atlantik Okyanusu’nu denizin altından geçerek New York’u Londra’ya bağlayacak bir demiryolu tünelinin oluşturulmasını ilgilendiren tam anlamıyla çılgın bir senaryo .
Yaklaşık 19,8 trilyon dolarlık (mevcut döviz kurlarıyla 19,3 trilyon Euro) astronomik bir maliyetle bu çaba, şimdiye kadar aşılmaz olduğu düşünülen coğrafi sınırların üstesinden gelme isteğinin somut bir örneğidir. Ancak bu uygulamanın , aralarındaki 5.500 kilometrelik mesafeye rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkiyi daha da güçlendireceği kesin .
Bu projeyle ilgili son haber ise belki de hayata geçirmeye yaklaştırabilecek bir açıklama: Elon Musk, X (sahibi olduğu platform) üzerinden yaptığı paylaşımda, 2017 yılında kurduğu inşaat şirketi Boring Company’nin projeyi hayata geçirebileceğini söyledi. Başlangıçta tahmin edilenden çok daha düşük bir maliyetle proje .
Firavun projesinin destekçileri, hızlı teknolojik gelişmelerin bu 5.500 km’yi kat edebilecek trenlerin geliştirilmesine olanak sağlayabileceğini tahmin ediyor . 8 saatten az bir sürede , yani uçak yolculuğu kadar uzun bir sürede ve özellikle sadece… 60 dakikada.
BU NASIL MÜMKÜN OLABİLİR?
Saatte 4.800 km’ye varan hızlara ulaşabilen trenle , en ufak bir sürtünmenin olmayacağı vakum kapsüllerinin (manyetik kaldırma) içinde . Elbette bugün yapılan ve manyetik kaldırma trenlerinin yer aldığı hiçbir testte hızların 1.000 km/saat’i aşmadığını da belirtmekte fayda var.
Ayrıca bu abartılı projenin inşası için gereken süre konusunda da makul sorular ortaya çıkıyor. Fransa’yı İngiltere’ye bağlayan Manş Tüneli’nin inşaatı 6 yıl sürdü ve yaklaşık 38 km’lik bir alanı kapladı.
Tüm bu kısıtlamalar tünelin inşası için tutarlı bir planın oluşturulmasına izin vermedi ; her iki ülke de şu ana kadar uygulama senaryosunu ciddi olarak düşündüklerini belirtmedi .
Elon Musk’un bu sözünü sıcak bir şekilde yerine getirip getirmeyeceğini kesin olarak söyleyemeyiz ancak Donald Trump yönetimindeki yeni pozisyonundan dolayı önümüzdeki yıllarda bunu gerçekleştirmek için gerekli desteği alacağı kesin.