Net serveti 400 milyar doların üzerinde olan, dünyanın en zengin işadamı Elon Musk’ın yıldızı, 5 Kasım başkanlık seçimleriyle bu kez politika sahnesinde parlıyor. Şirketleri halka açık olan Musk’ın, seçimlere kadar borsada inişli çıkışlı bir seyir izlediği biliniyordu. Ancak seçim gününden sonra serveti, bir SpaceX roketi gibi hızla artmaya başladı.
Aslında, 5 Kasım seçimleri öncesinde tarafsız bir yaklaşım sergileyen Musk, Donald Trump’ın kampanyasının ivme kazanmasıyla onun en büyük destekçilerinden biri oldu. Musk’ın teknolojideki etkisi ve gücü, bu kez siyasete de sirayet etmeye başlamıştı. Öyle ki, elektrikli araçların en büyük düşmanı olan ve Amerikan otomotiv işçilerine “Elektrikli araçlar yüzünden işsiz kalacaksınız” diyen Trump, birdenbire Musk’ın en büyük destekçisi haline geldi. Peki, Trump’ı bu kadar etkileyen ve Amerikan siyasetinde “gölge başkan” olarak görülen Elon Musk neden bu kadar ön plana çıktı? Kimsenin bilmediği bir ajandası mı var? Göçmen bir ailenin çocuğu olan Musk, neden göçmenlere karşı?
TRAVMALARLA DOLU ÇOCUKLUK
Son yıllarda teknoloji denince akla gelen ilk isimlerden biri Elon Reeve Musk. Haziran 1971’de Güney Afrika’nın Pretoria kentinde dünyaya geldi. Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Musk, geleneksel bir İngiliz erkek okuluna yazıldı. Ancak okul yılları onun için tam anlamıyla cehennemdi. Okulda pek çok kez zorbalığa uğradı. Hassas bir yapıya sahip olan Musk, öğretmenleri tarafından inanılmaz derecede zeki ve hayalperest biri olarak tanımlanıyordu. Elinden bilim kurgu kitaplarını düşürmeyen Musk, bu nedenle yalnızlığa itildi ve sık sık okulda dayak yedi.
Aslında Elon Musk’ta *“Asperger Sendromu”* vardı. Çevresindekilerle göz teması kuramıyor, arkadaş edinemiyor, belirli konulara aşırı ilgi duyuyor ve tekrarlayan hareketleri, rutinleri vardı. Bu davranışların hepsi Asperger Sendromu belirtileriydi. Asperger Sendromu bir hastalık değil, bir nöro-gelişim farklılığıydı. Bu nedenle “tedavi edilmesi” değil, bireyin yaşam kalitesini artıracak desteklerin sağlanması gerekiyordu. Musk’ın sahip olduğu Asperger Sendromu, yıllar sonra kuracağı Neuralink şirketinin geliştirdiği beyin çipine ilham kaynağı olacaktı.
DÜNYAYI KURTARACAK ÇOCUK
Ashley Vance, 2015 yılında yayımlanan “Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future” adlı kitabında, onu “her zaman dünyayı kurtarmaya çalışan biri” olarak tanımlıyordu. Çocukluğunda da böyleydi. Mutlu bir çocukluğu olmayan Elon, 5-6 yaşlarındayken çevresindekilerden farklı olduğunu anlamaya başlamıştı. Ailesi dışında kimseyle konuşmuyor, evde yalnız vakit geçirmeyi seviyordu. Eline geçen her şeyi okuyor ve hayaller kuruyordu. Okumak ve öğrenmek, onun için bir kaçış noktasıydı.
Video oyunlarına ve televizyon programlarına bayılıyordu. Daha 10 yaşındayken video oyunlarına kafayı takmıştı. “Eğer bir bilgisayar alırsam, program yazar ve birçok video oyunu üretirim” diye düşünüyordu. Ancak Musk’ın teknoloji konusundaki ilham kaynağı babası değildi. Babası, Elon’un o yaşlarda bilgisayar kullanmasını istemedi ve bunun bir işe yaramayacağını söyledi. Elon yılmadı, kendi parasıyla bilgisayarını satın aldı. Hatta alırken babası, bu konuda destek olmayı reddetti.
SÜREKLİ DAYAK YİYEN “DEHA”
Elon, *Deha* dizisindeki ultra zeki Devran gibi iyi dövüşmeyi bilmiyordu. Küçük yaşlardan itibaren Asperger Sendromu nedeniyle neredeyse hiç arkadaşı yoktu. Okulun ilk yıllarından itibaren zorbalığa uğradı. Dokuzuncu sınıftayken, bir gün kardeşi Kimbal ile okul merdivenlerinde yemeklerini yerken bir öğrenci ona arkadan yaklaşıp kafasına tekme attı ve Elon’u merdivenlerden aşağı itti. Başka bir gün de bir grup çocuk tarafından öldüresiye dövüldü. Burnu kırıldı ve ameliyat olmak zorunda kaldı.
Okuldaki berbat hayatı, aslında evde de devam ediyordu. Çevresinde şiddet olayları giderek artıyordu. Çeteler, Pretoria sokaklarında kol geziyor, evleri basıyordu. Musk ailesi de bundan nasibini aldı. Bir gece silahlı bir çete, Musk ailesinin evini bastı. Aile oturma odasındaydı. Elon’un babası, tüm aile üyelerini evin alt katına çağırdı ve herkese silah dağıttı. Çete üyelerine karşı kendilerini savunacaklardı. Elon’un babası, çete üyelerine ateş açtı ve birkaçını öldürdü. Pretoria artık güvenli bir yer değildi ve buradan ayrılmaları gerekiyordu.
YENİ DÜNYA: FIRSATLAR ÜLKESİ
Elon, 17 yaşındayken annesi üç çocuğunu alarak vatandaşı olduğu Kanada’ya yerleşmeye karar verdi. Deha çocuk için artık üniversite zamanıydı. Lisans eğitiminin ilk iki yılını Toronto’nun doğusundaki Kingston’da bulunan Queen’s Üniversitesi’nde geçirdi. Ancak amacı her zaman Amerika’ya gitmekti. Queen’s’ten sonra Pennsylvania Üniversitesi’ne geçti.
Elon, ilk parasını 12 yaşında Pretoria’da Blastar isimli bir video oyunu kodu yazarak kazanmıştı. Amerika’yı fırsatlar ülkesi olarak gördü. Bilgisayarlara yeteneği olan yalnız ve sessiz bir çocuğun kendi başına bir şeyler yapabileceği tek yer burasıydı. Hiç kimse onun modern Amerika’nın en büyük işadamlarından biri ve belki de tartışmasız en büyük girişimcilerinden biri olacağını tahmin edemezdi. Sonrası ise çorap söküğü gibi geldi.
TEK EKSİK POLİTİKAYDI: “GÖLGE BAŞKAN”
2024 yılına kadar politik rengini belli etse de genelde Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında denge kurmayı tercih etmişti Elon Musk. Amerikan basınında, Cumhuriyetçilerin kampanyasına gizlice milyon dolarlar aktardığı konuşuluyordu. Donald Trump ikinci kez aday olduğunda Musk, yine tarafsız bir duruş sergilemeye çalıştı. Ancak bir noktadan sonra, belki de Trump’a Trump’tan daha fazla inandı. Trump’ın kampanyasına aktardığı milyon dolarların yanı sıra adeta onun sağ kolu oldu.
Trump’ın hemen her konuda danışmanıydı Musk. Trump’ın kampanyasının gizli eliydi ve bu nedenle Pensilvanya’ya taşındı. Trump’ın başkanlığı tekrar kazanması, Musk’ın hükümet politikaları üzerinde önemli bir etki elde etmesini sağladı.
Elon Musk’ın SpaceX ve Tesla gibi şirketleri, Başkan Joe Biden döneminde de hükümet sözleşmeleri ve sübvansiyonlardan büyük ölçüde yararlandı. Ancak Trump ile olan yakın ilişkisi, 20 Ocak 2025’ten itibaren Musk’ın şirketlerinin daha büyük faydalar sağlayacağını gösteriyor. Musk’ın, Trump yönetiminde devletin yeniden yapılandırılması görevini üstlenerek, kendi ticari çıkarlarını destekleyecek şekilde devleti şekillendirebileceği tahmin ediliyor. Örneğin, kendi şirketlerine doğrudan fayda sağlayacak devlet kurumlarının özelleştirilmesini amaçlayan girişimlerde bulunabilir. Hatta Trump iş başına gelmeden önce bunun hazırlıklarını yapması, gelecekteki planlarının bir kanıtı olarak görülüyor.
TRUVA ATI MI
Musk’ın ticari çıkarlarının ötesinde, teknoloji aracılığıyla hükümeti ve toplumu yeniden tasarlama girişimleri dikkat çekiyor. Onun Trump yönetimindeki rolü, tekno-özgürlükçü arzularıyla uyumlu politikaları savunduğunu; özelleştirme ve yenilikçi çözümleri ön plana çıkararak geleneksel yönetim yapılarını bir kenara atmayı hedeflediğini gösteriyor. Ancak bu noktada, Cumhuriyetçilerin geleneksel düzeninden uzaklaşması, belki de Trump ile karşı karşıya gelmesine neden olabilir. Yeni dönemde, iktidar gücünün birkaç teknoloji patronunun elinde toplanması olası görünüyor.
Özetle, Musk’ın bir “Truva Atı” olduğu düşüncesi, Trump’a verdiği desteğin hükümet üzerinde benzeri görülmemiş bir etki elde etmek için stratejik bir hamle olabileceğini ve potansiyel olarak hükümeti kendisinin ve teknoloji elitinin çıkarlarına hizmet edecek şekilde yeniden şekillendirebileceğini düşündürüyor.