EMADDER Bakırköy’den seslendi: Mağdur olmamız için ne olması gerekiyor?
Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER), EYT yasasından sigorta başlangıç tarihleri sebebiyle yararlanamayan vatandaşların hakkını savunmak amacıyla İstanbul Bakırköy’de basın açıklaması düzenledi. EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu tarafından yapılan açıklamada, “Sayın vekillerim, değerli basın mensubu arkadaşlarım, sevgili Emad derneğine gönül vermiş üyelerimiz ve adalete destek vermek üzere yanımızda bulunan STK ve Sendika Başkanlarımız, hepiniz ‘Emeklilikte Adelet ve Kademeli Emeklilik’ basın açıklamamıza hoş geldiniz” denildi.
Basın mensuplarına, “Bizler emekli değiliz, emekliliğe hak kazanmış ama mezarda emekli olmaya terkedilmiş çalışanlarız. Lütfen bizi emekliler olarak haber yapmayınız.” ifadelerini kaydeden Uğurlu, Gazi Meclis’e seslenmek için Bakırköy’de bir araya geldiklerini ifade etti.
“VEDAT IŞIKHAN’DAN BİR SENEDİR RANDEVU ALAMIYORUZ”
“Hükümetimize haklı davamızı anlatana kadar yılmadan usanmadan gerekirse her ilden her semtten seslenmeye devam edeceğiz. Çünkü çok haklıyız. Çünkü alınterinin peşinde koşan emekçileriz.” ifadelerini kullanan Uğurlu, “Çünkü bu ülkenin çalışan üreten katma değer sağlayan vatandaşları ve çalışma hayatı, emeklilik üstüne en büyük STK olarak bu konuda Sayın Bakanımız Vedat Işıkhandan 1 senedir randevu alamıyoruz.” söyleminde bulundu.
Uğurlu, yaptığı açıklamada, “Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak gördüğümüz sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği ve vatandaşlarımızın eşit sosyal güvenlikten faydalanması adına diyen çalışma bakanımız bizlerle dalga geçmekte olacak ki, görev ve yetki alanında bulunan çalışma hayatı, emekçiler ve çalışma koşulları konusunda olan STK’lar ile görüşmek yerine köy dernekleri ile görüşüyor.” sözlerini sarf ederek kendisine seslerini alanlardan duyuracaklarını belirtti.
“SİZLER MAĞDUR DEĞİLSİNİZ DİYEN SAYIN BAKANA SORUYORUZ”
Bakan Işıkhan’a, “Şu an genç emekli erkeklerin emekli maaşlarını 48-52 yaşında anneler hatta anneanne babaanneler ödemektedir. Peki, bu durum sosyal devlet ilkesinin neresinde? Vatandaşların eşit sosyal güvenlik hakkı bunun neresinde?” sorularını yönelten Uğurlu, “Sizler Mağdur değilsiniz diyen Sayın Bakana soruyoruz. 8 Eylül 1999 öncesi çalışanların ödediği primler, bizim primlerimizden daha mı kıymetli? Onlar 38-43 yaşında emekli edilirken, neden bizler 10-15 yıl daha çalışmaya mahkûm ediliyoruz? Yaşı küçük ve primi az olanlar emekli edilirken, yaşı büyük ve primi fazla olanların çalışmaya zorlanması, adalet duygusunu zedelemiyor mu?” ifadelerini kaydetti.
“PRİMİ AZ OLAN EMEKLİ, FAZLA OLAN CEZALI”
Yaptığı basın açıklamasında, “Yaşı küçük olan emekli, yaşı büyük olan cezalı. Primi az olan emekli, primi fazla olan cezalı. Her şeyden bir haber Sayın Bakanımız, mağdur olmamız için ne olması gerekiyor? Alınan bu karar, milyonlarca emekçinin hakkını göz ardı etmek değil mi?” ifadelerini kullanan EMADDER Genel Başkanı, “Özel sektör, 44 yaş üstü çalışanlar için iş olanağı yaratmakta isteksizdir. Ülkede emekli yaş ortalaması 48 diyorsunuz da ne diye 60-65 yaşına kadar sistemde tutuyorsunuz üstelik keyfi olarak. Bir tarafa 20 sene çalış emekli ol derken diğer tarafa 42 sene çalış demek mağdurluk değil midir? Bir tarafta çift maaşlı genç emekli ordusu yaratmanız bir tarafa mezar taşını göstermeniz mağdurluk değil midir? Bir tarafa 20 sene çalış 40 yıl maaş al bir tarafa 42 sene çalış yaşarsan maaş alırsın demek mağdurluk değil midir?” ifadeleriyle tepki gösterdi.
“Bizler bu ülkeye vergi ödeyen vatandaşlarız. 99-2008 arası üvey evlat mıdır ikinci sınıf vatandaş mıdır? 38 yaş emekliliği verdiğiniz 5000 günlü insanların canı bizimkilerden daha mı değerli ki 8-9 bin primle 60 yaşı bekleyeceğiz? Siz 38 yaşında emekli ettiğiniz insanları açıklayamazken biz bunu nasıl sindirelim? Açıklaması bile bu kadar zor olan, eksik çıkan bir yasanın bedelini çalışan kesime maal edip mağdur değilsiniz demeye utanmıyor musunuz?” ifadelerini kullanarak Bakan Işıkhan’a eleştirilerini ifade eden Uğurlu, aynı iş yerinde, eşit haklara sahip olmayan çalışanlar arasında çalışma barışı sağlanmasının mümkün olmadığını iletti.
ÇALIŞAN VE PRİM ÖDEYEN EMEKÇİ BÜTÇEYE YÜK OLAMAZ”
Uğurlu, “Bizi duyduğunuzu biliyoruz, çok haklı olduğumuzu siz de çok iyi biliyorsunuz. Bizlere kelime oyunları ile gelmeyin adalet ile vicdan ile hak ile gelin, algıya tok adalete açız. EYT’nin sorumlusu ne muhalefet ne de bundan yaralanan çalışanlarıdır. EYT yasası mecliste oy çokluğu ile kabul edilmiş bir yasadır. Çalışan ve prim ödeyen emekçi asla bütçeye yük olamaz yük olarak görülemez.” açıklamasında bulunarak SGK’nın bir yardım kurumu değil bir sosyal güvenlik sistemi olduğunu ifade etti ve “Bu nedenle çalışanların hepsine eşit adil oranda bir hakkaniyetli bir dağılım yapmak zorundadır.” ifadesini dile getirdi.
EYT yasasının eksik çıktığını vurgulayan Uğurlu, “Beklentimiz, ‘Devletin dini adalettir’ diyen Cumhurbaşkanımızın bu haklı davamızı anladığını bildiğini söylemesi ve hakkımızı teslim etmesidir. 7438 sayılı yasa bir tarihi(8/9/99) baz alarak sadece belirli bir kesim çalışanı kapsayan yasa olmuştur ve eksik çıkmıştır. Bu durum kapsam dışında kalan çalışanlar için büyük bir adaletsizlik meydana getirmiştir. Bununla beraber, iş barışı ve sosyal devlet anlayışı da bozulmuştur. Öyle istedik, öyle uygun gördük de yasa yaptık denilemez.” açıklamasında bulundu
“BİZLER ERKEN EMEKLİLİK HAYALİNDE DEĞİLİZ”
EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, “EYT yasası dışında kalan bizler erken emeklilik hayalinde değiliz. Hatta bir çoğumuz EYT yasası ile emekli olanlardan çok daha büyük yaşlardayız ve çok daha fazla primliyiz. Hepimiz alınterimize bizden beklenen 7000 primi çoktan fazlası ile doldurduk.” ifadelerini kullanırken kademesiz düzenlemenin, anayasal eşitliğe, sosyal güvenlik anlayışına ve hiçbir vicdana sığmayacak büyüklükte bir adaletsizliğin meydana gelmesine sebep olduğunu ifade etti.
“Gelinen durumun tam bir felaket olduğu doğrudur. Dünyadan çalışma hayatı yaş örnekleri verirken dünyanın hiçbir ülkesinde 43 yaşında emekli olmadığını değil, dünyanın hiçbir yerinde akranlar arası 17/20 yıl fark olmadığından da bahsedin. Laf oyunları ile bu hakkı yok saymayın.” sözlerini kaydeden Uğurlu, “Adaleti, adaletsizlik sadece kendi başımıza geldiği zaman ararsak, gün gelir, o adaleti hiçbir yerde bulamayız.” dedi.
“Tam olarak talebimiz, SGK sisteminde meydana gelen yaşı büyük ve primi fazla olanın emekli olmadığı, yaşı küçük ve primi az olanın emekli olduğu bu sistemin adil, makul, ve ölçülü kademe ile tüm toplum vicdanını rahatlatacak şekilde kademeli olarak yeniden düzenlenmesidir.” açıklamasını yapan Uğurlu, 2001 tarihli “???????????? ????????????????????̧ ???????????????????????? ????????????ı????ı???????????????? ????????????????????????ı???????????? 1 ????????̈???? ???????????????? ???????????????????????????? ???????????? ????????????????????????????????̧ ????????????????ı????????????, ???????????????????????????????????????????? ???????????????? ???????????????????????????????????? ????????????̧ ???????????????????????????????? 2 ???????????????????????????? ???????????????????? ????????????????????????.” Anayasa Mahkemesi kararını hatırlatarak “1 gün eşittir 24 saattir 17-20 sene değil.” ifadesini kaydetti. Tüm illerde basın açıklaması yapacaklarını ve sokak sokak gezerek broşür dağıtacaklarını belirten Uğurlu, “Çünkü borçlu değil alacaklıyız” ifadesini kullandı.