Emekli kira derdinde Saray saltanat peşinde
Emeklinin, çalışanın maaşına zam yapmaya para bulamayan iktidar saraylardaki saltanat keyfi için kesenin ağzını yine açtı. 2025 yılında saray ve köşklere milyonlar akıtacak olan iktidar emekliye yüzde 15.75 zammı ve 14 bin 669 TL ile yaşamayı reva gördü.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kullanımına tahsisli Muğla ve Bitlis’teki yazlık ve kışlık saraylar ile Ankara ve İstanbul’daki saray, köşk ve kasırların bakımı, onarımı ve tefrişatı ile yeni araç alımları için bütçeden 1 milyar 753 milyon lira para harcanacak.
Muğla’daki Yazlık Saray, bakıma girecek.
YAZLIK BİTTİ, KIŞLIK BİTMEDİ
2025 yılı Yatırım Programı Resmi Gazete’de yayımlandı. Program, kamu kaynaklarından hangi kurumun hangi projelere ne kadar para aktaracağının belirlemesi açısından önem taşıyor.
Program ile Cumhurbaşkanlığına bağlı saray inşaatlarına, bakım onarım, tefrişat, mal ve hizmet alımı ile araç alımına harcanacak paralar da kalem kalem ortaya çıktı. Programa göre, 2025 yılında harcanacak 1 milyar 753 milyon liranın 1 milyar 235 milyon liralık en büyük kısmı sarayların tefrişatı, yeni alet ve cihaz alımı, mevcut cihazların bakım ve onarımı, basılı ve elektronik yayın alımı ile kitap basımı gibi işlere harcanacak.
Yatırım ödeneğinin 270 milyon lirası Ankara, Bitlis, İstanbul ve Muğla’daki sarayların bakım ve onarımına gidecek. 90 milyon lirası Bitlis’te halen yapımı devam eden kışlık sarayın inşaat harcamaları ile tefrişat ve peyzaj gibi işleri için kullanılacak. 2018’den bu yana para akıtılan Muğla’daki yazlık sarayın inşaatı tamamlandığı için bu yıl bakım onarım ve tefrişat dışında inşaat yatırım ödeneği konulmadı.
Bitlis’teki Kışlık Saray’ın yapımı devam ediyor.
Saraylara yeni araçlar alınacak.
Yazılım ve yenilemeye 125 milyon lira
Tasarruf önlemleri iktidara uğramadığı için sarayların bakımının yanı sıra araç alımları da hız kesmeden devam ediyor. Yatırım ödeneğinden ayrıca Ankara, İstanbul, Muğla ve Bitlis’teki saraylara toplam 20 yeni araç alınacak ve bu araçlar için 33 milyon lira harcanacak. Sarayların çeşitli yazılım ihtiyaçları, güvenlik ve makine teçhizat yenileme gibi işleri de 125 milyon lira para yutacak. Tüm harcamalar toplamda 1 milyar 753 milyon lira tutacak. Bu harcamalar vergiler yoluyla vatandaşın cebinden çıkan paralarla sağlanacak.