OYAK çatısı altında faaliyet gösteren Erdemir, çeliğin doğuşuna tanıklık etmek için kapılarını açtı. Yüksek fırınlarda 1430 dereceye kadar kaynayan demir, yanardağ lavları gibi akarak yassı çeliğe dönüşüyor. Bu çelikler, savunma sanayisinden otomotive, beyaz eşyadan makine imalatına kadar pek çok alanda kullanılıyor. Erdemir, bu yıl 1.1 milyar dolar yatırım yapacak ve 2030’a kadar 3.2 milyar dolarlık yatırımla yeşil dönüşüm sürecini hızlandıracak.
Erdemir’in Yatırım Planı: Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik
Erdemir, yıllık yaklaşık 7 milyon ton yassı çelik üretimiyle Türkiye’nin büyük kısmının çelik ihtiyacını karşılıyor. Şirket, 2030 yılına kadar 3.2 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyor. Çevresel etkileri en aza indirmek ve enerjiyi verimli kullanmak için harekete geçen Erdemir, doğal kaynakları daha verimli kullanarak sürdürülebilirlik hedeflerine odaklanıyor. Süleyman Savaş Erdem, küresel ekonomik zorluklara rağmen bu yatırımlara kararlılıkla devam ettiklerini belirtti.
2025’TE DÜNYA ÇELİK SEKTÖRÜNDE İHTİYATLI BİR YIL BEKLENİYOR
2025 yılı için çelik sektörü üzerinde belirsizlikler hakim. Çin’in çelik talebinin azalması, küresel piyasalarda üretim ve ticaretin nasıl şekilleneceği konusunda şüpheler uyandırıyor. Erdemir, bu olumsuzluklara rağmen istihdam ve üretimi koruyarak yatırımlarına devam edecek.
Erdemir’in İhracat Hedefleri: 54 Ülkeye Çelik İhracatı
Erdemir, yılın sonlarına doğru ihracat oranını %20’nin üzerine çıkarmayı başardı. 54 ülkeye çelik ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Mustafa Serdar Başoğlu, Türkiye’nin ihtiyacı olan çeliği içeride üretmek için yatırımlarını sürdüreceklerini vurguladı.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN NET SIFIR EMİSYON HEDEFİ
Erdemir, Net Sıfır Yol Haritası çerçevesinde, karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar %25, 2040’ta ise %40 oranında azaltmayı hedefliyor. Niyazi Aşkın Peker, bu hedefe ulaşmak için sürecin tüm adımlarının dikkatlice planlandığını belirtti.