Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni çözüm süreci olduğu iddia edilen gelişmelerin yaşandığı günlerde Diyarbakır ve Şanlıurfa’da partisinin il kongrelerine katıldı.
Erdoğan’ın Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı 2 kentte vereceği mesajlar merak ediliyordu. Erdoğan, beklentilerin aksine her iki kentte bu kapsamda net ifadeler kullanmadı.
Şanlıurfa’daki kongreye ise iktidara yakınlığıyla bilinen şarkıcı İbrahim Tatlıses ile Erdoğan arasındaki diyalog damga vurdu. Tatlıses, sahnede Erdoğan’a “Sayın Cumhurbaşkanından bir şey rica edeceğim. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığına var mısınız, yok musunuz?” diye sordu. Erdoğan ise “Sen varsan, varım” yanıtını verdi. Tatlıses ise, “Ölümüne varım, sözü aldık” dedi.
İkili arasındaki dikkat çeken diyalog, ‘Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı ilanı’ olarak değerlendirildi.
“10’UNCU DAKİKADA SALONUN YARISI DIŞARI ÇIKTI”
Halk TV muhabiri Ferit Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kongreniin çarpısıcı detaylarını aktardı.
Şanlıurfa’dan Gökmen Karadağ’ın sunduğu “Açıkça” programına bağlanan Demir, Erdoğan’ın sahneye çıktıktan 5 dakika sonra salondan ayrılmalar başladığını açıkladı.
“Dakikalar geçtikçe 10’uncu dakikada mesela salonun neredeyse yarısına yakın kısmı dışarı çıkmaya başladı. Bu buna kimse bir anlam veremedi” diyen Demir, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Sezgin Tanrıkulu buraya gelen birçok devlet memurunun olduğunu ve devlet memurlarının Cumhurbaşkanı konuşunca fotoğraf çektiğini ve bunu yetkililere kendi amirlerine gösterecekleri için salonda fazla kalmadıklarını iddia etti. Ancak biz orada gözlem kendimiz gözlemledik bizzat. Salonda 10’uncu dakikadan sonra çıktı.
“8000 POLİS GÜVENLİK ÖNL.EMLERİ ALDI”
Çok sıkı güvenlik önlemleri vardı. 8000 polis Cumhurbaşkanı’nı korumak için güvenlik önlemleri aldı. Havadan taarruz helikopterleri, Sikorsky’ler de Cumhurbaşkanının geçeceği güzergah üzerinde yoğun bir uçuş yaptılar, denetim yaptılar.
Salon 3000 kişilikte ancak salonun içinde 5000’den fazla insanın var olduğu. Ancak konuşma Cumhurbaşkanı konuşmaya başladıktan sonra bir kısım vatandaş 10. dakikadan sonra dışarı çıkmaya başladı. Salona gidenler en az 3 kez arandı ve güvenlik kontrolünden geçirildi. Son teknolojik güvenlik önlemleri ile ilgili cihazlarda bu kongrede kullanıldı.”
ERDOĞAN İLE İBRAHİM TATLISES ARASINDAKİ DİYALOG
Erdoğan’ın kürsüye giderken İbrahim Tatlıses’in de orada olduğunu belirten Demir, “Tekerlekli sandalyede bekliyordu. Konuşmadan önce İbrahim Tatlıses’le konuştu. Tatlıses’in ‘Önümüzdeki dönem Cumhurbaşkanlığına var mısın?’ deyip, bu konuda söz alması Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adaylığını ilan ettiği yönünde değerlendirildi.
Yani bir nevi adaylığını özellikle Kürt seçmenin yoğun olduğu ve AK Parti’nin 1. parti konumunda olduğu Şanlıurfa’da böyle bir açıklamanın yapılması, böyle bir sorunun sorulması Cumhurbaşkanlığının önümüzdeki dönemdeki seçimlerde Cumhurbaşkanlığına adaylığının ilanı olduğu anlamında yorumlar yapılıyor. Yani Cumhurbaşkanı’nın adaylık ilanıydı” diye konuştu.
KONUŞMA DAHA ÖNCE Mİ PLANLANMIŞTI?
İkili arasındaki diyaloğun planlı olup olmadığıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Demir, dedi.
“YÜZLERCE ARAÇLA TAŞINAN İNSANLARI GÖRDÜK”
Şanlıurfa’daki kongrenin 1,5 saat gecikmeli başladığına dikkat çeken Demir, “Biz Elazığ’dan Diyarbakır’a gelirken yolda kongreye çok sayıda yüzlerce araçla taşınan insanları gördük. Onlar geliyordu ve kongre gecikmeli de olsa saat 14.30 gibi başladı” ifadelerini kullandı.
“ERDOĞAN’IN DİYARBAKIR’DA NE DİYECEĞİ MERAK EDİLİYORDU”
Ferit Demir, Erdoğan’ın Diyarbakır’da vereceği mesajın kamuoyu tarafından merakla beklendiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanı kürsüye çıktı, konuşma yaptı ve konuşmaya çok fazla önem verildi. Herkes Cumhurbaşkanı Diyarbakır’da ne açıklayacak? Çünkü biliyorsunuz geçmişte birçok siyasetçi Demirel, Mesut Yılmaz birçok Başbakan burada açıklamalar yapmıştı. Yani ‘demokrasinin yolu’, ‘Kürt sorununun çözümü Diyarbakır’da geçer’ diye birçok açıklama yapmışlardı ve tam yeni bir çözüm sürecinin başladığı bu günlerde ki ismi belli olmayan bir süreç daha çok Devlet Bahçeli tarafından yönetilen bir süreç olarak tabir ediliyor.
“TÜRKİYE’NİN DUYMAK İSTEDİĞİ O SORUNUN CEVABINI VERMEDİ”
Aslında o beklenen Türkiye’nin duymak istediği o sorunun cevabını vermedi. Yani yeni bir süreç başlattık ya da bir süreç başladı. Bu süreç nasıl gidecek konusunda hiçbir değerlendirmesi, yorumu olmadı. Diyarbakır’da yapılacak hizmetleri, Diyarbakır’a yapılan hizmetleri ve yapılacakları anlattı. Ekonomiyi anlattı. Ana Muhalefet Partisini eleştirdi. Suriye konusunu öne çıkardı.”