Suriye’de Esad iktidarının cihatçı muhaliflere devredilmesinin ardından Suriye’deki azınlıkların durumu da tartışma konusu oldu. Siyasi belirsizlik sürerken özellikle alevi, Dürzi ve Hristiyan azınlıkların bir göç dalgasıyla ülkeyi terk etmesi gündeme geldi.
Avrupa ülkeleri Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriyelilerin vize ve sığınma başvurularını askıya alırken olası yeni göç için gözler Türkiye’ye çevrildi.
Suriye iç savaşının başladığı 2011’den bu yana milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye Suriyelilerin evlerine dönesini beklerken yeni bir göç dalgasıyla karşı kaşıya kalabilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün yapılan kabine toplantısı sonrası konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Suriye ile ilgili hassasiyetimiz hiçbir zaman menfaat eksenli olmamıştır” diyen Erdoğan, “Suriye’yi etkisi altına alan kuvvetli değişim rüzgarının, başta muhacirler olmak üzere tüm Suriye halkı için hayırlı sonuçlara vesile olacağına inanıyorum. Suriye istikrara kavuştukça inşallah gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüşler de artacaktır. Yığılmaları önlemek ve trafiği kolaylaştırmak amacıyla Yayladağı Hudut Kapısını da geçişlere açıyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Yayladağı kapısını açma kararı “Türkiye’den ayrılacak Esad karşıtı Suriyelerin ülkelerine dönüşü kadar Suriye’den ayrılmayı planlayan özellikle alevi azınlıkların Türkiye’ye geçişini de kolaylaştıracak” yorumlarına yol açtı.
Antakya’da da birçok akrabası bulunan Suriyeli Alevi ve Nusayrilerin Erdoğan’ın bu kararının ardından Türkiye’ye gelmeye sıcak baktığı belirtildi.
Suriye’deki siyasi belirsizlik ne kadar sürer tahmin etmek zor ama bu belirsizlikten en çok etkilenecek ülkenin 911 kilometrelik sınır komşuluğuyla Türkiye olacağı kaçınılmaz bir gerçek.