Esad’ın yeraltı hapishanesi: Görüntüleri var ama yerleri kayıp!
Şam’daki muhalif yetkililer, bazıları havalandırma yetersizliğinden dolayı “neredeyse boğulma tehlikesiyle karşı karşıya” olan tutukluların serbest bırakılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Güvenlik kameralarından görülebilen 100 binden fazla tutuklunun yeraltındaki kilitli hücrelerde mahsur kaldığı tahmin ediliyor.
GİZLİ YERALTI HÜCRELERİ
Suriye’de rejimin düşmesiyle işkenceleriyle bilinen Sednaya Hapishanesi’nden sağ kurtulanlar, insanların gizli yeraltı hücrelerinde tutulduğunu söyledi.
EKİPLER MAHKUMLARI ARIYOR
Beyaz Baretliler olarak bilinen sivil savunma grubu, raporların araştırıldığını açıkladı.
Sosyal medya platformu X’te yazan grup, cezaevine beş “uzman acil durum ekibi” konuşlandırıldığını ve bu ekiplere cezaevinin düzenini bilen bir rehberin yardım ettiğini duyurdu.
BOĞULMA TEHLİKESİ
Şam’daki yetkililer, bazıları havalandırma yetersizliğinden dolayı “neredeyse boğulma tehlikesiyle karşı karşıya” olan tutukluların serbest bırakılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
REJİM ASKERLERİNE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Yetkililer, sosyal medya üzerinden, Esad rejimindeki eski askerlere ve cezaevi çalışanlarına, muhalif güçlere elektronik yer altı kapılarının kodlarını vermeleri çağrısında bulundu.
100 BİN MAHKUM KAYIP
Muhalif yetkililer, “güvenlik kameralarından görülebilen 100 binden fazla tutukluyu serbest bırakmak için” kapıları açamamış olduklarını söylüyorlar.
Hapishanenin alt kısımlarına ulaşma çabalarını gösteren videolar, internette ve El Cezire de dahil olmak üzere haber kanallarında dolaşıyor.
SURİYELİLER YAKINLARINI ARIYOR
Videolarda, Esad rejimi döneminde binlerce mahkumun işkence görüp infaz edildiği söylenen Sednaya’dan serbest bırakılanlar arasında yakınlarının olup olmadığını görmek için koşan Suriyeliler görülüyor.
TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILMIŞTI
Cumartesi günü Hayat Tahrir el-Şam (HTŞ), şehrin kontrolünü ele geçirdiği sırada Humus Askeri Hapishanesi’nden 3 bin 500’den fazla tutukluyu serbest bıraktığını duyurdu.
Pazar günü erken saatlerde başkente giren HTŞ, Esad döneminin en karanlık suistimallerinin sembolü haline gelen “Sednaya Hapishanesi’nde tiranlık döneminin sona erdiğini” açıkladı.
İnsan hakları gruplarının 2022 raporunda, Sednaya’nın iç savaşın başlamasının ardından “fiilen bir ölüm kampına” dönüştüğü belirtiliyor.
Şam’ı ele geçiren rejim karşıtı güçler, Sednaya Hapishanesi’nde bulunamayan mahkumlara ulaşmak için haritalara bakarak binanın yapısını çözmeye çalışıyor.
NTV