F-35 rakibi Eurofighter’ın geliştirilme süreçleri devam ediyor. Avrupa Birliği yapımı olan savaş uçağı şu anda 4,5. nesil unvanına sahip olsa da her geçen gün 5. nesil uçaklar ile rekabet etmeye bir adım daha yaklaşıyor. Son gelen bilgilere göreyse Eurofighter için Captor-E Aktif Elektronik Faz Dizinli (AESA) radarının test süreçleri başladı. İşte detaylar…
Eurofighter Captor-E Aktif Elektronik Faz Dizinli (AESA) radarını test etmeye başladı!
Defence Industry Europe tarafından yapılan habere göre, Eurofighter yeni AESA radarını test etmeye başladı. Avrupa Birliği ülkelerinin ortak üretimi sonucu ortaya çıkan uçak yeni Captor-E Aktif Elektronik Faz Dizinli (AESA) radarıyla birlikte İspanya’da test uçuşlarına çıkıyor.
Bu kapsamda uçağın İspanyol Hava Kuvvetleri’nin Halcon programı kapsamındaki versiyonu ortaya çıkmış olacak. Halcon programı ile birlikte Tranche 4 standardına göre 20 adet Eurofighter üretimi yapılacak. Bu uçakların kalbinde ise Captor-E Aktif Elektronik Faz Dizinli (AESA) radarının bulunması planlanıyor.
Listede 3 Türk şirketi var! Dünyanın en büyük savunma sanayi şirketleri belli oldu!
Listede tam 3 adet Türk şirketi de yer aldı! İşte karşınızda dünyanın en büyük 100 savunma şirketi ve detayları…
Diğer AESA radarlarından farklı olarak Captor-E, sabit bir anten yerine mekanik olarak hareket ettirilebilen bir anten tasarımına sahip. Bu özellikle birlikte radarın görüş alanı önemli ölçüde arttırılıyor ve ayrıca standart AESA radarlarının sağladığı 120 derece yerine yaklaşık 200 derecelik bir kapsama alanı sunulmuş oluyor.
Bununla birlikte mödüler bir yapıya sahip olan Captor-E, yazılım ve donanım güncellemelerinin kolaylıkla yapılabilmesine olanak sağlıyor. F-35’te kullanılan AN/APG-81 AESA radarı ile kıyaslandığındaysa avantaj ve dezavantajlar yönünden şöyle bir tablo bizleri karşılıyor:
AN/APG-81 | Captor-E |
---|
Avantajlar | – Stealth uyumluluğu ile düşük radar izi – Tamamen entegre ve gelişmiş sensör füzyonu – Güçlü SAR ve elektronik harp yetenekleri |
– Daha geniş görüş açısı – Modüler ve yükseltilebilir tasarım – Çoklu hedef takipte daha fazla esneklik |
Dezavantajlar | – Sabit anten tasarımı nedeniyle görüş açısı sınırlı – ABD tarafından kontrol edilen teknoloji |
– Stealth uyumluluğu yok – Daha karmaşık mekanik tasarım bakım zorluğu yaratabilir |
Sonuca baktığımızda bizleri iki farklı amaca hizmet eden aynı türden radarın karşıladığını fark ediyoruz. AN/APG-81 radarı daha çok gizlilik özelinde uzmanlaşmış bir radarken, Captor-E çok yönlü kullanımı ve görüş açısı ile öne çıkıyor. Kısacası her iki radar da kendi alanlarında çok başarılıyken birbirleri üzerinde tam bir hakimiyet kuramıyor.
Peki siz Eurofighter hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde bizimle paylaşmayı unutmayın! Daha fazla içerik için ShiftDelete.Net YouTube kanalına abone olabilir, sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz…