Fatih Altaylı’nın youtube programına konuk olan Prof. Dr. Uğur Emek, Çanakkale Köprüsü’nün rantiyeye dönüşme hikayesini anlattı

Gazeteci Fatih Altaylı’nın Youtube programına katılan Prof. Dr. Uğur Emek, 18 Mart 2022 tarihinde açılışı yapılan, dünyanın en uzun orta açıklığına sahip asma köprüsü olan Çanakkale Köprüsü’nün uzunluğuna nasıl karar verildiğini ve yapım sürecini anlattı.

ASLINDA PROJE 1510 METREYDİ

Prof. Dr. Emek’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Daha önce programınıza katıldığımda yanımda bir siyasetçi konuk vardı. Çanakkale Köprüsü’nün itibar için 2023 metre uzunluğunda yapıldığını söylemiştim.

“Olur mu hocam, hocalarımız bizi döver” dedi. Şimdi sizin aracılığınızla hocalarına selam yolluyorum, dövsünler o arkadaşı. Tanığım kim? Çanakkale Köprüsü’nün konsorsiyumunun ortaklarından bir tanesi rahmetli oldu. Yapı Merkezi’nin o dönemli CEO’su. Adını benden iyi biliyorsunuz.

2023 yılında Amerika’da bir alt yapı dergisi var ICR diye. Oraya bir beyanatta bulundu. Orada “Çanakkale Köprüsü benim 1963’ten beri hayalimdi. Dönemin Boğaziçi Üniversitesi Rektörü ile beraber (yanılmıyorsam) Danimarka’da asmalı köprüler konusunda konferans yaptık, bildiri sunduk ve çok beğeni aldık” diyor. Bunu 2023’te söylüyor.

“Çanakkale’nin en sert rüzgarlarına dayanıklı köprü projemizin orta açıklık uzunluğu 1510 metreydi” diyor. 2023 metre yapıyor.

DÜNYANIN EN UZUN KÖPRÜSÜNÜ YAPMAK İÇİN 2023 METREDE KARAR KILDILAR

Bu işlerdeki projeleri şöyle yapıyorlar; ‘Çanakkale’ye bir köprü yapalım!’ diye Sayın Cumhurbaşkanı’na gidiyorlar. O da ‘Yapın’ diyor. ‘Nasıl yapalım?’ dediklerinde, ‘Dünyanın en büyüğü olsun’ diyor. Dünyanın en uzun köprüsü Japonya’daki sanırım 1990 metre uzunluğundaki köprü. Artık 2000’e geleceğiz, Allah’ın emri. En büyüğü olmak için bu köprüyü geçmemiz lazım.

UZUNLUĞUNUNA 18 MART ZAFERİ ÜNÜ İLE KARAR VERDİLER

‘2000’e gelmişken, 2023’e gelelim’ diyorlar ve 2023’ü böyle buluyorlar. Maliyet farkı 3’te 1. Bakanın söylediğine göre maliyet 3 milyar dolar, 2 milyar dolar olacak. ‘Uzunluk nasıl olacak?’ diyorlar. Çanakkale ne ile meşhur? 18 Mart Zaferi ile meşhur. Mart hangi ay? 3’üncü ay. 3’ü başa koy 318. Köprünün uzunluğu 318 metre. Böyle buldular inanın ki.

‘Mühendislik harikası’ denilen köprünün ayakları Çin’den, tasarımı Danimarka’dan. Yerli bir şey yok. Makinelerin yüzde 97’si yabancı marka. Ben bunu söylediğimde birisi bana dedi ki, ‘Mercedes Aksaray’da üretim yapıyor. O Türk arabası.’ dedi.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNE ÇED RAPORUNU ALMANLAR HAZIRLADI

Çanakkale Köprüsü’ne Türk mühendisler tarafından fizibilite raporu yapılmış ve Çevre Bakanlığı da onaylamış. Bunlar yurtdışında kredi bulamıyorlar. Almanlara götürüyorlar. Onlara bir ÇED raporu yapıyorlar.

Alman da bunu rapora yazmış, İngilizce’sini buldum imzalı. Raporda, ‘Türkler bir Türk ÇED’i hazırlamışlar. Uluslararası kreditörler bunu uygun bulmadıkları için kredi vermemişler, bize geldiler, biz yeniden bir çevresel etki değerlendirme raporu yazdık’ diyor. O rapora göre kredi bulabilmişler. Bunların bildikleri hiçbir şey yok.

AK PARTİLİ VEKİLLER KÖY VE İLÇELERDE YOL OLMADIĞINDAN ŞİKAYETÇİ

Tanıklığını söyleyeyim, Nabi Avcı diyor ki, yanında AK Parti Eskişehir milletvekili var, akademisyen bir hanımefendi, ‘Aferin Çanakkale Köprüsü’nü yaptınız. Ben bunu Eskişehir’de anlatamıyorum. Kırka’nın yolu yok daha. Ulaştırma Bakanı biz AK Parti milletvekilleri ile bir toplantı yaptı, tüm bölgeden gelen milletvekilleri aynı şeyi söylüyor. İlçelerin, köylerin karayolu yok’ diyor.
Bunu ben söylemiyorum ki. Ama ben de bunu söylüyorum, biz Çanakkale Köprüsü’nü neden 2023 metre yapıyoruz. Normal uzunlukta yap, artan parayla hepsine yol yap.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir