Her iki hain hakkında ayrıca uluslar arası düzeyde aranmaları için kırmızı bülten formu düzenlendi. İmamlardan Köklükaya’nın Diyarbakır’da örgütün sözde il valisi olduğu, kentteki örgüte müzahir eğitim kurumları ile FETÖ’cü işadamlarını çatısında barındıran ve DİGİAD’dan da sorumlu olduğu belirlendi. Bu iki hain ile ilgili İçişleri Bakanlığı da harekete geçti. Terörden arananlar listesinin 2 milyon lira para ödülü gri kategorisinde yer alan Recep Çiftçi’nin, yurtdışında halen örgüt adına aktif faaliyetlerde bulunduğu belirlenince 20 milyonluk kırmızı kategoriye alındı. Köklükaya’da gri kategoriden çıkarılarak 4 milyonluk sarı listeye alındı.
FETÖ’nün mülkiye, yargı ve emniyet yapılanmasında mahrem imamlık yapan ve haklarında terör örgütü yöneticiliğinden çok sayıda soruşturma dosyası bulunan Diyarbakır İl imamları Recep Çiftçi ile İbrahim Köklükaya hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine nöbetçi Sulh Ceza Sorgu hakimliğince çok sayıda suçtan dolayı tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. İki FETÖ yöneticisi hakkında ayrıca yakalandıkları ülkede geçici olarak tutuklanıp Türkiye’ye iade edilmeleri istemiyle iade talepnamesi düzenlenerek Adalet Bakanlığı Uluslar arası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne gönderildi. 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine yurtdışına kaçtıkları belirlenen Çiftçi ve Köklükaya’nın halen terör örgütünün diri tutulması için aktif olarak örgütsel faaliyetlerde bulundukları tespit edildi. İstihbarat birimleri Çiftçi’nin yurtdışında sık sık adres değiştirdiğini belirledi.
Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı yargılamasının yapılması için ülkemize iade edilmesi için iade süreci başlatılan Recep Çiftçi, 15 Temmuz öncesine kadar da FETÖ’nün Güneydoğu Anadolu Bölgesinden sorumlu mahrem imamlığını yapıyordu.
KIRMIZI BÜLTEN FORMU
Diyarbakır’da mahrem imamlık yaparken örgüte mali kaynak sağlamak için kentteki işadamlarından himmet adı altında para topladığı bildirildi. Soruşturma dosyasına yansıyan bilgi ve belgelere göre, aralarında vali, vali yardımcıları, kaymakamlar, yargı mensupları, polis ve askeri personel ile bazı gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kamu görevlisi FETÖ’cülerle örgüt evlerinde sohbet adı altında toplantılar düzenleyip Fetullah Gülen’in vaazlarını ve propaganda içerikli konuşmalarını FETÖ’cülere dinlettiği kaydedildi.
Hakkında kırmızı bültenle Interpol tarafından da yakalama kararı çıkarılan Çiftçi’nin emekli öğretmen olduğu, 2004–2007 yıllarında Diyarbakır’da il imamlığı yaptığı, ardından örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in bizzat talimatıyla örgüt içinde terfi ettirilerek bu kez Güneydoğu Anadolu Bölge mahrem imamlığına atandığı bildirildi.
TAYİN, ATAMA VE TERFİLERDEN SORUMLUYMUŞ
Mahrem imam Recep Çiftçi’nin örgüt içindeki konumu nedeniyle bölgeye atanacak üst düzey bürokratlar, emniyet ve yargı mensupları başta olmak üzere çok sayıda kamu görevlilerinin bizzat tayin ve terfilerinden bire bir sorumlu olduğu, örgüt içi uyuşmazlıkları rapor haline getirip son sözü söyleyecek kişi olarak Fetullah Gülen’e aktardığı kaydedildi. Terörist Recep Çiftçi’nin 17/25 Aralık’tan sonra sıklıkla İran’a gidip geldiği, bir dönem Afrika ülkesi olan Burundi’de de sorumluluk yaptığı öğrenildi.
ESKİ İSTANBUL VALİSİ MUTLU İLE TOPLANTI YAPIYORDU
Etkin pişmanlıktan yararlanarak serbest bırakılan iki FETÖ itirafçısının Recep Çiftçi ile ilgili ifadeleri şöyle: “FETÖ’cü işadamlarını çatısı altında barındıran ve KHK ile kapatılan Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneğinden de (DİGİAD) sorumluydu. Bu derneğe üye işadamlarıyla sık sık sohbet adı altında toplantılar düzenlerdi. Recep Çiftçi Diyarbakır’da birinci derece üst düzey sorumludur. Sıklıkla İran’a gidip geliyor, Fetullah Gülen’le doğrudan bire bir görüşüyordu. Bu kişi DİGİAD’dan da sorumluydu. İftar yemekleri düzenleyip dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürleri Mustafa Sağlam, Recep Güven, Ulaştırma Bölge Müdürü Hüseyin Terzioğlu’nun da içinde yer aldığı çok sayıda kamu görevlisiyle bir araya gelirdi. Yurtdışı gezileri organize ediyor ve Euro cinsinde topladığı paraları örgüte himmet olarak gönderiyordu. Benim sürekli gittiğim bir sohbet evi vardı. Ergenekon operasyonları üzerinden bir kamuoyu algısı oluşturup bizleri ikna ettiler. Recep Çiftçi sohbetlerde, ‘Devlet kadroları bizim arkadaşlarla doludur. Şu an muhafazakâr insanlar daha özgür, daha rahat yaşayabiliyorlarsa ve siz Kur’an kursu açıp talebe yetiştirebiliyorsanız bunlar hizmet hareketinin kadroları sayesindedir, kıymetini bilin’ diyordu” dediler.
GİDENLER KÖMÜR, KALANLAR ELMAS BENZETMESİ
FETÖ’nün mahrem imamlarından İbrahim Köklükaya’nın ise örgütün Diyarbakır’daki sözde valisi olduğu, tüm eğitim kurumlarından ve iş adamlarından sorumlu olduğu bildirildi. Köklükaya’nın 17/25 Aralık soruşturmasından sonra katıldığı bir toplantıda örgütteki çözülmeyi önlemek için alt kadrolara, “Gidenler kömürdür, simsiyah olacaklar. Bu zor süreçte hizmet hareketinde kalanlar ise bizim için Elmas değerindedir” diyerek ayrılmak isteyenlere engel olduğu belirlendi. İstihbarat birimlerince hazırlanarak adli makamlara sunulan örgütün il yapılanması şemasında da üst düzeyde görev aldıkları belirlenen Recep Çiftçi, İçişleri Bakanlığının en çok aranan teröristler listesinin 2 milyonluk gri kategorisinden çıkarılarak 20 milyonluk kırmızı listeye alınırken, yine gri listede yer alan İbrahim Köklükaya ise 4 milyonluk Sarı listeye alındı.