Fındığın tadı, yapay zekanın aklını başından alıyor

Giresunlular, 9-10 Aralık 2024 günlerinde, “Fındık Tarımında Yapay Zeka ve Teknolojinin Kullanımının Yol Haritasının Belirlenmesi Çalıştayı” ile Fındık sektöründeki sorunları çözmek, çağımızın ürettiği olanakları nasıl ve ne kadar kullanabileceğini görmek için yeni bir yola çıktı. Bu yola çıkışın planını doğru ve etkili yaparak zamanı iyi kullanmayı da oldukça önemsiyorlar.

Fındık için çıkılan bu yolda, tarım alanında gelişen teknolojilerin fındık tarımına nasıl uyarlanacağı tartışıldı. Bu soruya cevap bulmak için Tarım ve Teknoloji sektörlerinin lider firmaları Giresun’da, fındığın kalbinde buluştular. Çalıştayın ev sahipliğini Giresun Valiliği, Giresun Üniversitesi ve Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) yaptı. Organizasyon Karadeniz Ekolojik Kalkınma Derneği (GOPERATİF) tarafından yürütüldü. 4 üniversite, 1 araştırma kuruluşu, 8 fındık firması ve 7 teknoloji firması iki gün boyunca çalıştılar.

Çalıştay sonrası sonuç bildirgesini okuyan Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şahit özetle şunları söyledi:

“Fındık tarımında doğru kararların alınması için güvenilir ve güncel verilerin üretilmesi ve verilerin erişilebilir olması oldukça önemlidir. Fındık tarımının geleceği için bu çalıştayda belirlenen uygulama ve yazılımların gerçekleştirilmesi ve fındık tarımında otomasyon ve robotik sistemlerinin kullanılması gerekiyor. Yapay zekayı sürdürülebilir fındık tarımın hizmetine sunmak gerekiyor. Çiftçilerin teknolojiye adaptasyonunun artırılması için eğitim ve teşvik mekanizmalarının geliştirilmesinin de faydalı olacak”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir