Fon yatırımı için hangi yol haritası takip edilmeli?

Bloomberg HT’de yayınlanan Fon Evreni programında bu hafta İyi Gelir Kurucu Ortağı Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova konuk oldu.

Programda fon yatırımı için hangi yolların takip edilmesi gerektiğini konuşuldu.

Fonlar hakkında bilgi veren İyi Gelir Kurucu Ortağı Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu, “Fon yatırımcısı ilk başta vadeyi belirlemelidir. Kısa, orta ve uzun vade olarak ayırabiliriz. Altı aydan kısa olanlar kısa, altı ve bir yıl arasında olanlar orta ve bir yıl üstü olanlar uzun vadeli fon yatırımı oluyor. Örneğin bir araba alacaksınız üç ay sonra paraya ihtiyacı var; yapacağı yatırım için alacağı fonlar farklı oluyor. Kısa vadede hisse senedi, altın fonu gibi fonlara girilmemeli çünkü süresi kısa yatırımlar için uygun değiller” dedi.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova ise fonlarda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Arzova, “Alacağı parayı nasıl değerlenecek ‘konut mu alacak, araba mı alacak?’ buna karar vermeli. Fonun içerisindeki varlık dağılımına dikkar etmeli. Örneğin TL cinsinde döviz riski olabilir. Fonun geçmiş getirilerine dikkat etmesi gerekiyor. Fonun katılımcı sayısı, ‘istikrarlı bir fon mu uzun zamandan beri gelen bir fon mu yoksa yeni kurulmuş bir fon mu?’ bunlara dikkat etmeli. Negatif getiri önemli bir gösterge yatırımcı paniğe kapılmaması gerekiyor. Benim fonum hep negatif de bu artmayacak zarar ettim gibi düşünce içerisinde olduğu zaman farklı şeyler yapabiliyor” dedi.

Yatırımcının hedef getiri belirlemesinin daha iyi olduğunu söyleyen Sarıoğlu, “Fon bir hisse senedi gibi düşünülüyor. Hissenin fiyatı arz ve talebe göre oluşuyor. Fonda böyle bir durum söz konusu değil, fonların fiyatları içlerindeki menkul kıymet fiyatlarından oluşuyor. Arz ve taleple hiçbir alakası yok karşı tarafta bir portföy yönetim şirketi olduğu için siz bir fon aldığınız zaman acaba bunu satabilir miyim gibi bir düşünce doğru bir düşünce değil” dedi.

Fonların alımı hakkında bilgi veren Arzova, “Yatırım hesabı açmak gerekiyor ve çalıştığınız bankadan ya da bir aracı kurumdan açabilirsiniz. Aracı kurum veya banka üzerinden fonlar alıp satıyorsunuz. TEFAS diye bir kuruluş var. TEFAS’a açık olan bütün fonların alıp satıyorsunuz, açık olmayan fonları bireysel olarak alamıyorsunuz. Fonu alırken de satarken de karşı tarafta hep karşı tarafta hep portföy yönetim şirketi var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir