Fotokimyasal smog nedir, nasıl olur? İstanbul’da fotokimyasal sis uyarısı! Fotokimyasal duman nedir, etkileri neler?
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya hesabından hava durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şen İstanbul dahil bazı illerde bugün sağanak yağışın etkili olduğunu söyleyerek önümüzdeki günlerde de araç sayısının çok olduğu illerde ‘fotokimyasal smog’ kirliliğinin oluşacağını bildirdi. Peki, Fotokimyasal smog nedir, nasıl oluşur? Fotokimyasal duman nedir, etkileri neler? İşte detaylar…
FOTOKİMYASAL SİS UYARISI
Önümüzdeki günlerde araç sayısının çok olduğu illerde sabah “fotokimyasal smog” kirliliği oluşur Anadolu’da kömür yakılan bölgelerde kükürtdioksit kirliliği artar. Yüksek basınç rüzgarsız ortam oluşturuyor dolayısıyla kirleticiler dağılamıyor artıyor.
FOTOKİMYASAL SMOG NEDİR?
Gün ışığının var olduğu zamanlarda hidrokarbonlarla nitrojen oksidin tepkimesiyle oluşan, ozon ve diğer tepkisel kimyasal bileşenler içeren hava kirleticileri.
FOTOKİMYASAL SMOG NASIL OLUŞUR?
Fotokimyasal smog, güneş ışığı etkisiyle uçucu organik bileşikler ile azot oksit türevlerinin karmaşık reaksiyonu ile meydana gelir (Sillman, 1999). Ozon, azot dioksitin güneş ışığı ile fotolizinden elde edilen oksijen molekülü ile oksijen atomunun kombinasyonu sonucu oluşur.