Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile görüştüğünü, AB’nin Refah Sınır Kapısı’na gözlem misyonu konuşlandırmayı planladıklarını açıkladı. Kallas, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, Brüksel’de Filistin Başbakanı Mustafa ile bir araya geldiğini ifade ederek, yaptıkları görüşmenin ateşkes anlaşmasından kısa süre sonra yapılmasının önemine işaret etti.
AA’nın aktardığına göre, “Bu anlaşma kalıcı barışa doğru atılmış bir adım olabilir ancak hepimiz önümüzde birçok zorlu meydan okuma olduğunu biliyoruz” diyen Kallas, AB’nin insani yardım ve yeniden yapılanma konusunda yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtti. Kallas, “Ayrıca sınırda istikrarı sağlamak için gözlem misyonumuzu Refah’a yeniden konuşlandırma konusunda görüşmeler yapıyoruz” bilgisini paylaştı.
MUSTAFA, 2 GÜNLÜK ZİYARETİ KAPSAMINDA AVRUPA’DA
Filistin Başbakanı Mustafa, iki günlük temaslarının ilk gününde AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, AB Komisyonu’nun Akdeniz’den Sorumlu Üyesi Dubravka Suica ile AB Komisyonu’nun Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib ile ayrı ayrı görüşmüştü.
AB yetkilileri, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, ateşkesin uygulanması ve Gazze’ye insani yardım girişinin hızlanması ile bölgenin yeniden imarının önemine dikkat çekmişti.
ABD’nin AB’nin Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın kontrolünü ele almasını istediğiyle ilgili iddialar, geçen yıl ateşkesin dile getirildiği mayıs ayında gündeme gelmişti. Ancak AB Komisyonu, o dönem AB Sınır Yardım Misyonu’nun (EUBAM) görev ve faaliyetlerinin Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin oy birliğiyle gizli süreçte belirlendiğini kaydetmiş, bu konuda henüz anlaşma olmadığını bildirmişti.
SCHOLZ: ATEŞKES, SAVAŞIN KALICI OLARAK SONA ERMESİ İÇİN BİR ŞANS
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un başkent Berlin’e düzenlediği ziyaretin ardından basına yaptığı açıklamada Gazze’de ateşkesi değerlendirdi. Gazze’de İsrail ve Hamas arasında ateşkesin sağlanması ve aralarında Almanya vatandaşlarının bulunduğu rehinelerin serbest bırakılmasının çok iyi bir haber olduğunu belirten Scholz, “ABD hükümeti, Mısır ve Katar bu müzakereleri büyük bir kararlılıkla yürütüyor. Başardıkları için onlara çok teşekkür ederiz” diye konuştu.
Böyle bir uzlaşma zamanının geldiğini belirten Almanya Federal Başbakanı, “Önemli olan, anlaşmanın artık tutarlı bir şekilde, adım adım hayata geçirilmesidir. Çünkü sonunda tüm rehinelerin serbest bırakılması gerekiyor. Ölen rehinelerin naaşlarının, onurlu bir veda için ailelerine teslim edilmesi gerekiyor. Rehinelerin çektiği acılar ve ailelerin belirsizlikten kaynaklanan ızdırabı artık sona ermeli” ifadelerini kullandı.
Scholz, ayrıca şunları kaydetti: “Elbette Gazze Şeridi’ndeki insani durumun ne kadar feci olduğunu hepimiz biliyoruz. Şimdi Filistinli sivil halkın yaşadığı korkunç acıları hafifletmek için önemli iyileştirmeler yapma fırsatı var. Filistinlilerin acilen daha iyi gıda ve tıbbi yardıma ihtiyaçları var. Alman hükümeti burada daha fazla yardım sağlamaya hazır. Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmasına ilişkin bu anlaşma, savaşın kalıcı olarak sona ermesi için bir şans sunuyor. Hamas’ın silahlarını bir an önce bırakması gerekiyor.”
İsrail’de ve bölgede uzun vadeli, sürdürülebilir bir çözümün ancak müzakerelere dayalı iki devletli bir çözümle sağlanabileceğini belirten Almanya Başbakanı Scholz, “İki devletli çözüm, İsrailliler ve Filistinliler için barış ve güvenlik içinde bir yaşam için doğru bir bakış açısıdır. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
DSÖ: GAZZE’YE GÜNDE 500-600 YARDIM TIRI ULAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn da BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Peeperkorn, ateşkes anlaşmasının 19 Ocak’ta yürürlüğe girmesiyle BM kuruluşları ve DSÖ olarak günlük 500 ila 600 yardım tırını Gazze’ye ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. İsrail ile Hamas’ın Gazze için vardığı ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Peeperkorn, tüm tarafların buna uyması ve kalıcı barışın sağlanması çağrısında bulundu.
DSÖ’nün Gazze’deki sağlık sistemini desteklemeye hazır olduğunu vurgulayan Peeperkorn, “DSÖ ve ortakları, ateşkes sürecinde operasyonlarını artırmayı, acil ihtiyaçları karşılamak ve erken iyileştirme çabalarını desteklemek için kritik malzemeleri ve kaynakları seferber etmeyi planlıyor. Gazze genelinde yardım ulaştırmanın önündeki önemli güvenlik ve siyasi engellerin kaldırılması kritik önem taşıyor” diye konuştu.
‘TÜM NÜFUS BİRDEN FAZLA KEZ ZORLA YERİNDEN EDİLDİ’
Gazze’de yaşananların herkesi etkilediğini kaydeden DSÖ Filistin Temsilcisi Peeperkorn, tüm nüfusun birden fazla kez zorla yerinden edildiğini belirtti. Peeperkorn, Gazze’deki 36 hastanenin sadece yarısının hizmet verebildiğinin de altını çizdi.
AA muhabirinin “Ateşkes anlaşmasına varılmasının ardından Gazze’ye giriş yapan yardım tırı sayısında artış oldu mu? Yoksa hâlâ İsrail kısıtlamaları devam ediyor mu? DSÖ, ateşkes yürürlüğe girdiğinde operasyonları artırmayı planlıyor mu? Ateşkesin ilk birkaç gününde Gazze’ye hedeflenen yardım hacminiz var mı?” sorularını yanıtlayan Peeperkorn, yardımların ulaştırılmasıyla ilgili esas sürecin 19 Ocak’ta başlayacağını, bu süreçte BM kuruluşları ve DSÖ’nün yardımlarını mümkün olduğunca artırmayı planladığını söyledi. Peeperkorn, “(Ateşkesin başlamasıyla) Hedefimiz, önümüzdeki haftalarda günlük 500 ila 600 yardım tırını Gazze’nin içine getirmek. Bu, son bir ayda günlük gördüğümüz 40 ila 50 tıra göre çok büyük bir artış olacak” değerlendirmesinde bulundu.
‘GAZZE SINIRLARINDA BİNLERCE YARDIM TIRI BEKLİYOR’
Dünya Sağlık Örgütü’nün yardımları en hızlı şekilde ulaştırmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağını vurgulayan Peeperkorn, Gazze sınırlarında binlerce yardım tırının beklediğine dikkat çekti. Peeperkorn, “Bence gerekli siyasi irade varsa tüm engeller kaldırılır ve (yeni) rotalar açılır. Bunların hepsi Gazze’ye birçok yardım tırının (günlük 600 kadar) giriş yapacağı plan dahilindedir.” ifadelerini kullandı. Gazze’ye giren yardım tırlarının hâlâ az olduğunun bilindiğini dile getiren Rik Peeperkorn, bunun gelecek aylarda kesinlikle değişmesi gerektiğini vurguladı. Peeperkorn, 15 Ocak’ta varılan ateşkes anlaşmasına rağmen Gazze’ye giren yardımların aynı seviyede olduğunu söyledi.
(ANADOLU AJANSI)