Gazze’de 7 Ekim 2023’ün ardından farklı bölge ve hastanelerde görev yapan Amerikalı doktorlar, çok sayıda ihtilaf bölgesinde görev yaptıklarının, ancak benzer bir yıkımı başka bir yerde görmediklerinin altını çizdi.
Amerikalı doktorlar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüşmelerinin ardından BM’deki gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Chicago’da acil doktoru olan Filistin asıllı Dr. Thaer Ahmad, Ocak 2024’te Nasır Hastanesi’nde görev yaptığını anlattı.
Ahmad, sağlık çalışanlarının öldürülmesinin “normalleştirildiğini” belirterek, “Bu sadece Gazze için değil, tüm dünya için bir problem teşkil edecek.” uyarısında bulundu.
Beyaz doktor önlüğü giymenin bile Gazze’de kimseyi ölümden koruyamadığına işaret eden Ahmad, Gazze’de sadece sağlık sisteminin değil, sağlık çalışanlarının da hedef alındığını ve öldürüldüğünü ifade etti.
Ahmad, İsrail’in alıkoyduğu Filistinli doktor Ebu Safiyye’nin her şeyini kaybettiğini, kendi elleriyle çocuğunu gömdüğünü ancak buna rağmen görevini bırakmadığını, acilen serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.
Gazze’de tankların ya da askeri birliklerin bulunmamasının daha fazla insanın ölmeyeceği anlamına gelmediğine işaret eden Ahmad, gerekli tıbbi malzemeler sağlanmaması halinde çok sayıda kişinin öleceği uyarısını yaptı.
Ahmad, ateşkes süreci çerçevesinde tıbbi tahliyeler için bir mekanizmanın inşa edilmesinin planladığını ancak bu sürecin gerçekleşmediğini ifade etti.
Katliamın nasıl sürdüğüne ilişkin değerlendirmesini aktaran Ahmad, “On yıllardır Filistinlilere insan muamelesi yapılmıyor. Çocuklarımız da çocuk olarak görülmüyor. Bu yüzden Gazze ve Batı Şeria’da gördüğümüz korkunç şeylere tanık olmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.
Ahmad, “Uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları, Gazze’nin kıyılarında işlevsiz hale geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
“GAZZE’DE GÖRDÜKLERİMİN EŞİ BENZERİ YOK”
Stanford Üniversite Hastanesi’nde acil doktoru olarak görev yapan Dr. Ayesha Khan ise “Dünyada belki de 30’dan fazla bölgede görev yaptım. Gazze’de gördüklerimin eşi benzeri yok.” dedi.
Hastaneye gelen hastaları hiç unutamayacağını aktaran Khan, kendisi için en vurucu hususun ise çocukların durumu olduğunu dile getirdi.
Khan, 5-6 yaşlarında çocukların silahla yaralanma ve patlayıcı sonucu meydana gelen yaralanmalarla hastaneye geldiğini kaydetti.
Gazze’ye bomba düşmese bile çocukların açlıktan ölebileceği uyarısında bulunan Khan, güvenlik kısıtlımalarının çocukların tahliyesini zorlaştırdığını, çoğunun birlikte tahliye edeceği ebeveyninin bulunmadığını söyledi.
More Stories
Meclis Kartalkaya yangın faciasını araştırıyor
Kaymakamlık sınavı soruları ve cevapları 2025 açıklandı mı? Kaymakamlık sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?
Teras katta yangın: Daire kullanılamaz hale geldi