Doç. Dr. K. Serdar Girginer tarafından kaleme alınan “Geç Hitit Dönemi Tasvir Sanatında Mobilyalar” kitabı, yazarın 1996 yılında hazırlamış olduğu ‘M.Ö. I. Binin İlk Yarısında Anadolu Tasvir Sanatında Mobilyalar’ başlıklı doktora çalışmasının bir bölümünün güncellenerek hazırlanmış halidir. 2018 yılında Bilgin Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlanan kitap, 170 sayfadan oluşur.
Yazar kitabın giriş bölümünde tarihsel çerçeveyi MÖ II. Binyılın son çeyreğinde Deniz Kavimleri göçleri ile birlikte anlatır. Fakat yapılan analojilerde ve kökene dair fikir yürütmesi gerektiğinde Hitit İmparatorluk dönemi yazılı materyal bulgularına sıklıkla başvurur. Hitit İmparatorluğu’nun kuruluş döneminden itibaren başlayan kültürün devamlılığına odaklanan doğrusal bir çerçeve çizer. Urartu, Geç Asur gibi çağdaş devletlerin yazılı belgeleri ışığında Hitit Devleti’nin ortadan kalkması ile kurulan Sam’al, Que, Hilakku, Tabal, Kummuh, Gurgum ve Pattina gibi MÖ I. Binyıl Geç Hitit Beyliklerini ve hükmettikleri coğrafyayı tanımlar. Bu tanımlamayı yaparken de dönemin siyasal olaylarını arkeolojik bulgular ışığında açıklayıcı bir şekilde özetler.
Geç Hitit Dönemi Tasvir Sanatında Mobilyalar başlığı ile başlayan ana bölümde ise Kargamış, Zincirli, Malatya, Maraş, Karatepe, Ain Dara gibi yerleşimlerden ele geçen çeşitli kabartmalar üzerindeki mobilyalar, tiplerine göre detaylı şekilde sınıflandırılır. Yapılan sınıflama detaycıdır. Analojik yaklaşımlarda çağdaş devletlerin tasvir sanatının detaylı incelemeleri de yapılarak Geç Hitit sanatı üzerindeki etkileri gün yüzüne çıkarılır. Mobilyalar üzerine oluşturulan tipoloji üzerinden yapılan incelemede Yakın Doğu kültürleri ile MÖ III. Binyıldan itibaren analojiler yapılırken kültürel devamlılığı ön plana çıkarılır.
Yazarın Geç Hitit Dönemi Tasvir Sanatında Mobilyalar başlıklı kitabı, detaylı yaklaşımı ile sadece arkeologlara ve konunun uzmanlarına yönelik gibi görünse de sade dili ve akıcı anlatımı ile söz konusu döneme ilgi duyan tüm okuyuculara hitap eder.
*Araştırma Görevlisi