Geçen yıl 630 bin kişi AIDS ile ilişkili hastalıklardan yaşamını yitirdi… Dokunmayla, sarılmayla, ter ve tükürük yoluyla bulaşmaz

Posted by

En az 28 ülkede yeni HIV infeksiyonlarının sayısı artıyor. Pandeminin gidişatını yavaşlatabilmek için ihtiyaç duyan herkesin hayat kurtarıcı tedavi programlarına korkmadan ulaşabilmesi zorunlu olduğunun altını çizen Prof Dr SüdaTekin, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde bu konuda bilinmesi gerekenleri anlattı.

HIV (Human Immmunodeficiency Virus), Türkçe’de “İnsan Bağışık Yetmezlik Virüsü” olarak adlandırılan bir virüstür. HIV insan bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) HIV tarafından oluşturulan, Türkçe’de “Edinilmiş Bağışık Yetmezlik Sendromu” olarak adlandırılan bir hastalıklar bütünüdür. AIDS, HIV adlı virüsün insan vücuduna girmesinden sonra tedavi olanaklarından yararlanılmadığı durumda ortaya çıkan hastalıklar bütünüdür.

AIDS’İ SONA ERDİRMEK İÇİN DOĞRU YOL İZLENMELİ

1 Aralık Dünya AIDS Günü Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), tarafından hazırlanan “2024 Dünya AIDS Günü” raporu dünya genelinde HIV ile yaşayan ve risk altında olan herkesin insan hakları korunursa AIDS’i 2030 yılına kadar sona erdirme hedefine ulaşılabileceğini gösteriyor.

Raporun mesajı başlığında özetleniyor: “AIDS’i sona erdirmek için doğru yolu izleyin (Take the rights path to end AIDS)”. Ötekileştirilmiş toplulukların suçlanması ve damgalanması hayat kurtarıcı HIV hizmetlerine erişimi engellemektedir.

Prof Dr Süda Tekin HIV’in 3 temel bulaşma yolunu ve korunma yollarını anlattı:

1. Korunmasız cinsel ilişki; Cinsel ilişki yoluyla HIV bulaşması cinsel sıvıların cinsel organlara, anüse ağıza ya da açık yaralara teması ile olur. Kondom (Kaput, kılıf, prezervatif) kullanmak, cinsel etkinlik gösteren kişilerin HIV’den korunmasında halen en güvenilir yöntemdir.

2. Kan ve kan ürünleri alışverişi; Test edilmemiş kan nakline izin verilmemelidir. Şırınga, iğne, diş hekimliği ve dövme aletleri, akupunktur ve kulak delme iğneleri gibi kesici ve delici aletlerin uygun dezenfeksiyonunun yapılmaması sonucu diğer hastalar ve damariçi uyuşturucu madde bağımlıları şırınga paylaşımı nedeniyle risk altındadırlar.

3. Anneden bebeğe doğum ve ve anne sütü ile; HIV taşıyan anne adayları hamileliklerinde alacakları antiretroviral ilaçlar yoluyla bebeklerine virüs geçişini %0.5′lere kadar indirebilmektedirler. Ayrıca doğum sonrasında da emzirme yoluyla bulaşın önlenmesi için annenin bebeğini emzirmek yerine mama yoluyla beslemesi önerilmektedir.

HIV dokunmak, tokalaşmak, sarılmak, gözyaşı, ter, tükürük, aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak, aynı havuzu, banyoyu ve tuvaleti paylaşmak, kapı tokmağı, kulaklık ortak kullanımı ya da sivrisinek, arı sokması ile bulaşmaz.

HIV’DEN TAMAMEN KURTULMAK MÜMKÜN DEĞİL AMA HASTALIKLA BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK MÜMKÜN

İnfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanları hastaları tespit ettikten sonra takip ve tedavilerini üstlenmektedirler. Günümüzde HIV’den tamamen kurtulmak mümkün değil, hastalıkla barış içinde yaşamak mümkündür. Hekime zamanında başvuran, düzenli takip edilen, ilaçlarını aksatmadan kullanan hastalar hem uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilmekte, hem de hastalığın başkalarına bulaşmasını engellemiş olmaktadırlar.

HIV bugün dünyada ve Türkiye’de tüm din, dil, etnik köken, meslek, yaş, kadın, erkek, çocukları ilgilendirmektedir. Hastalık açısından riskli davranışları olan kişiler kan testi yaptırmalıdır. Erken teşhis ve güvenli seks, herkesin hayatını kurtaracaktır.

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir