Geçmeyen ağrıların sebebi yanlış ilaç kullanımıymış! Sağa yatın, anında etki ediyor

Vücudumuzda oluşan ağrıların şiddetine ilaç kullanmadan katlanmak, epey zorlayıcı olabilir. Kullanılan bazı ağrı kesiciler ise, ağrıyı dindirse de uzun bir süre beklemenize neden olur. Araştırmacıların yeni keşfine göre, içtiğiniz ilacın daha hızlı etki etmesi için farklı bir detay var.

Amerikalı bilim insanlarının keşfettiği ağrı kesici detayı, ağrılarınızın daha kısa sürede kesilmesine yardımcı olabilir. Araştırmacılara göre vücut pozisyonu ağrı kesici ilaçların etkisini büyük ölçüde etkiliyor.

Sağ tarafa uzanmanız, ilaçların daha etkili çalışmasını sağlarken, sol tarafa yatmanız bu sürecin yavaşlamasına neden oluyor. Araştırma sonuçları, ‘stomsim’ adı verilen biyomimetik simülatör kullanılarak elde edilmiş. Bu ileri düzey cihazlar, insan vücudu ve ilaçlar arasındaki etkileşimi detaylı bir şekilde inceleyebiliyor.

Stomsim cihazı sayesinde mideye yerleşen ilacın nasıl harekete ettiği ve çözülme aşamaları gözlemlenebiliyor. Analizin sonuçları ise sağ tarafa uzanan bir vücudun, ilaç faydalarını daha hızlı kazandığını ortaya döktü. Araştırmacılar, ilaçların mideden bağırsaklara geçişini inceledi.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Profesör Rajat Mittal’e göre ağız yolundan ilaç almak, sanıldığı kadar basit bir mevzu değil. Aksine, çok daha karmaşık bir sürecin başlangıcı. Rajat Mittal, “İlacın mideye ulaşmasından sonra, mide duvarlarının hareketi ve içeriğin akışı, ilacın çözünme hızını belirler” diye belirtti.

Mittal’e göre ilaç özellikleri ve mide içeriği çözünme hızı başta olmak üzere pek çok faktörle sürecin etkilenmesine yol açar. Oral ilaçların çözünmesini inceleme konusunda klinik yöntemlerin sınırlı olduğunu belirten Mittal, mide boşalmasının yavaşladığı durumlarda ilacı anlamanın zor olduğunu düşünüyor.

Bu bilgilere ek olarak, mide içeriğinin ve mide sıvısının önemli bir faktör olduğunu belirten araştırmacılar, bu faktörlerin ilaçtaki biyoyararlılığı etkilediğini belirtti. Örneğin, mide kasılması yaşayan biri, basınç oluşturduğu için ilaç hareketlerini yavaşlatmış olur. Bu tür sorunlar yaşamayan kişilerde ilaç etkileri daha hızlı görülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir